INTERVIU - Ecaterina Andronescu: suntem în aer cu clasa pregătitoare
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
clasa-pregatitoare
clasa-pregatitoare

Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei a lansat un atac dur la responsabilii din guvernele anterioare, care au implementat clasa pregătitoare. În acest moment nu s-au făcut liciaţiile, nu există spaţii iar cadrele didactice nu sunt calificate pentru anul care va uma. Andronescu acuză că nu s-au făcut studii de impact asupra populaţiei şi totul a fost făcut la dorinţa expresă a ministrului Daniel Funeriu, în perioada căruia a pornit proiectul.

R: Care este situaţia în acest moment la clasa pregătitoare?

E.A. - : Suntem în aer cu totul. Nu avem făcute licitaţii, nu avem profesori, nu avem nimic. Nu ai spaţiu, materiale de lucru. S-a făcut totul doar din vorbe, ca să spun aşa. Nu s-a efectuat un studiu de impact asupra societăţii, asupra părinţilor. Să ştiţi că această clasă pregătitoare a provocat o dramă la nivelul societăţii. Gândiţi-vă numai la părinţi. Avem 117.000 de copii înscrişi.

R: Şi totuşi, care a fost miza pentru clasa pregătitoare?

E. A. - A fost ambiţia personală a unui om, a ministrului (n.r. Funeriu). Pur şi simplu aşa s-a decis, aşa s-a mers.

R: Existau şi alte soluţii?

E.A. - Stiţi ce nu am înţeles. De ce nu au lăsat clasa pregătitoare la grădiniţă. Acolo aveau cadre didactice, materiale, dotare. Era nevoie doar să mai suplimenteze necesarul de materiale. Pentru clasa pregătitoare este nevoie de învăţare prin joacă. Trebuie să avem materialele necesare, pe care în acest moment nu le avem.

R: Referitor la licitaţiile care nu s-au organizat...

E.A. - Da. Aici va fi o altă mare problemă. S-a decis organizarea de licitaţii individuale. Gândiţi-vă cât va costa. Dacă făceai o licitaţie la nivel naţional, aveai posibilitatea să negociezi un preţ mai bun. În plan individual va costa mult mai mult. Mai e ceva. Timpul este scurt, iar dacă în anumite zone nu se vor prezenta firmele la licitaţii, trebuie reorganizate. Toate procedurile şi achiziţia vor dura foarte mult.

R: Situaţia dramatică va fi pentru copii din mediul rural care merg pe jos. Există vreo soluţie?

E.A. - Da, pentru aceşti copii va fi foarte greu. Un copil de şase ani nu poate merge nu ştiu câţi kilometri pentru a ajunge la cea mai apropiată şcoală. Plus de asta, nu poţi să pui la un loc copiii de şase ani cu elevi de 16-17 ani, e nefiresc. La grădiniţă erau totuşi apropiaţi ca vârstă.

Am fost într-o comună din Maramureş. O doamnă în vârstă a venit la mine şi mi-a povestit că i-a cerut învăţătoarei să o lase reptentă pe nepoata sa din clasa a patra, pentru că nu are bani ca să o trimită cu autobuzul zilnic în comuna alăturată unde începea gimnaziul. Dumnezeule! Trăim în secolul XXI, totuşi. Este incredibil!

R: Cine este de vină pentru astfel de situaţii?

E.A. - Sistemul este de vină. S-au închis aproape 300 de şcoli. Şi aşa era deficit în anumite zone, dacă s-au mai şi închis este foarte grav. Va trebui să găsim soluţii, să alocăm resurse. Este foarte greu să repari ceea ce s-a stricat în ultimii ani. S-a ajuns la situaţii paradoxale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel