INTERVIU - De Ce consilierul lui Băsescu le propune ungurilor să scape de Boc. Cum ia UDMR mai mult la alegeri decât în sondaje
În mod paradoxal, Peter Eckstein Kovacs, consilier al preşedintelui Consilierul prezidenţial exprimă interesul preşedintelui sau e îngrijorat de scăderea UDMR în sondaje?
Cred că exprimă interesul UDMR. Mi se pare greu de crezut că UDMR va trăda, cum se spune, alianţa cu PDL. Nu mi se pare nici că dl. Kovacs, sau altcineva de la vârful UDMR, ar avea temerea că nu intră în Parlament. Este un joc politic, în care cooperează principalii actori din conducerea UDMR, distribuindu-şi diferite roluri. Nu se putea să nu aibă şi voci care să ceară ieşirea de la guvernare, ca să apară o presiune asupra PDL, pentru a-i forţa să ofere UDMR-ului alte şi alte avantaje. E politica lor veche, din anii 90, când aveau două tabere: radicalii, care cereau autonomie teritorială şi moderaţii, care vroiau doar autonomie culturală. Astfel, se crea impresia că unii sunt mai buni decât alţii şi merită să fie sprijiniţi, recompensaţi etc.
Nu se tem de scăderea sub pragul electoral?
Electoratul maghiar nu va vota cu alte partide, nu va reacţiona după principiul nivelului de trai, ci după alte interese. UDMR va ieşi de la guvernare doar dacă bate palma cu Opoziţia, dar de ce ar face-o acum, când ei sunt la Putere? Electoratul lor îi percepe nu doar ca pe un partid politic, ci şi ca pe o formă de autoapărare. Îşi dau seama că, dacă nu sunt reprezentaţi în Parlament, au mult de pierdut. De asemenea, nu îi văd responsabili pe udemerişti pentru eşecul socio-economic în care se află ţara, cum de altfel nu îi vede nici majoritatea. De regulă, cel care are rolul principal în guvern e văzut ca principalul vinovat în caz de eşec. În schimb, ungurii şi-au rezolvat probleme de tip etnic, nu văd de ce ar fi nemulţumit electoratul UDMR.
Atunci, de ce cade în sondaje?
Pentru că operatorii sunt români. Poate nu se duc la unguri, în judeţele cu maghiari, după ponderea pe care o au aceştia în zonă, poate nu-i găsesc pe ungurii din zonele cu majoritari români. Eu am făcut numeroase cercetări şi pot să spun că întotdeauna este o eroare de măsurare în acest sens. Adică, firmele de sondare ”găsesc” mai puţine persoane care declară că votează cu UDMR decât apar în realitate la alegeri. Întotdeauna am avut 3-4 la sută intenţie de vot şi 6-7 la sută voturi în favoarea UDMR. Nu e nimic schimbat faţă de alt ciclu electoral.
Udemeriştii vor fi portocalii până la capăt?
Ei au lăsat, totuşi, o punte deschisă şi spre Opoziţie. E un joc de şah. Riscul major ar fi ca USL să ia peste 51 la sută din voturi şi să nu mai aibă nevoie de UDMR pentru a face guvernul. Vom vedea ce se întâmplă când apar sondajele care evaluează noua construcţie. Ungurii mai pot schimba tabăra şi dacă se produce un cutremur major în coaliţie. De tipul disensiunilor din PDL... ori scandalul Țigareta. Acesta ar fi fost un astfel de moment, dar partidele din Opoziţie nu s-au mobilizat, au lăsat tema să treacă, spre deosebire de scandalul pe care l-au făcut cu voturile Robertei Anastase.
Schimbarea lui Boc nu trădează disensiuni în PDL?
E costisitoare ca imagine, indiferent cum ar întoarce-o. Nu pare un lucru firesc, ci un vot de blam, pe care şi-l asumă în speranţa că va avea loc o relansare. Sau, poate ei cred că publicul nu-i va mai percepe ca pe principalul vinovat...
Citeşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News