Intervenţie după disputa Rafila - Chereji pe seama răspândirii Covid după Untold. Paralelă cu operaţiunea "Dark Winter"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Campania de donare de sânge 'Blood Network' revine la Ploieşti. Donatorii primesc bilet la UNTOLD. Foto: Facebook - UNTOLD
Campania de donare de sânge 'Blood Network' revine la Ploieşti. Donatorii primesc bilet la UNTOLD. Foto: Facebook - UNTOLD
Val Vâlcu a comentat pe seama reacţiei pe care a avut-o Edy Chereji, director de comunicare şi marketing la Untold, după ce profesorul Alexandru Rafila a spus că festivalurile organizate recent în ţară, printre care se numără şi UNTOLD, au contribuit la răspândirea coronavirusului şi amplificarea valului 4 al pandemiei.

"Dl Alexandru Rafila a găsit explicaţia nivelului la care a ajuns pandemia în România. Noi, UNTOLD, suntem vinovaţi. Probabil, în mintea dlui, tot UNTOLD e de vină şi pentru că România e la coada Europei la vaccinare. Că vine valul 4 ştiam încă din vara. Dacă nu se ţinea Untold, nu mai aveam valul valul 4? Dvs dl Rafila arătaţi cu degetul către cei 70.000-80.000 de indivizi unici care au fost timp de 4 zile la UNTOLD,  din care 75% au fost vaccinaţi (lucru dovedit prin scanarea TUTUROR Certificatelor Digitale Europene Covid) iar restul au fost testaţi în 28 de centre autorizate în toată ţara, de 2 ori în 4 zile, dar nu vedeţi nici un risc în cei 2,8 milioane de elevi care au început şcoala şi care nu sunt nici vaccinaţi şi nici testaţi, nici în cele 200.000 de cadre didactice care nu ştim nici dacă sunt vaccinate nici dacă sunt testate! Eu înţeleg strategia asta. Daţi cu manta ca să loviţi mingea! Dar tare m-aş bucura să nu reducem totul la politică", a scris Chereji pe Facebook după declaraţiile lui Rafila.

Ce a spus Rafila

"Clujul este pe locul doi. (n.r. - la efectele valului 4 în numărul de cazuri). Acum nu ştiu, poate că domnul primar îşi ia rucsacul, aşa cum mi-a recomandat mie, şi merge să testeze prin diverse locuri publice, lumea. Se vede, dacă vă uitaţi la nivelul judeţului Cluj, că nu numai Cluj-Napoca e afectat şi multe alte localităţi sunt foarte afectate.

Şi încă un lucru: foarte multe persoane din alte oraşe, din Bucureşti, Timişoara, unde sunt incidenţe mari, au fost la acest festival (n.r. - discuţia era despre Untold), iar acum ne găsim în perioada în care rezultatele acestor concentrări mari de persoane au generat o creştere a transmiterii", a spus profesorul Alexandru Rafila miercuri seara, la România TV. 

Val Vâlcu, paralelă cu operaţiunea "Dark Winter"

"În anii în care au început să apară ameninţările teroriste la adresa Statelor Unite ale Americii, s-a luat în considerare şi bioterorismul (n.r. - eliberarea deliberată de virusuri, bacterii, toxine sau alți agenți dăunatori folosiți pentru a produce boli sau moartea oamenilor). În acest context, specialiştii americani au folosit supercomputerele NORAD ale armatei americane pentru a simula un astfel de atac şi a vedea unde este acesta cel mai periculos, care sunt locaţiile în care virusurile, bacteriile, toxinele ce ar putea fi împrăştiate ar avea un efect mare asupra aglomerărilor de oameni. Scenariul s-a numit 'Dark Winter' - iarna întunecată. Au simulat atacuri la metrou, în mall-uri, evenimente, etc... Iar concluzia a fost că cel mai periculos, răspândirea cea mai mare şi rapidă s-ar întâmpla la Superbowl (n.r. - meciul pentru campionat a National Football League, poate cel mai mare eveniment sportiv din SUA). Ar fi fost mai rău decât dacă s-ar fi întâmplat la mall, în metrou sau alte locaţii. 

De ce? Pentru că la acest eveniment veneau în tribune oameni din mai multe state americane. Aceştia se contaminau pe stadion şi apoi plecau în 20-30 de state şi, astfel, împrăştiau virusul. Acesta este şi Untold, loc unde ai adunat 200.000 de oameni din toată Europa. Poate pe Alexandru Rafila nu-l crede Chereji, însă ar putea să-i ia în seamă pe americani atunci când vine vorba despre efectele unor asemenea mari adunări publice la care se poate răspândi un virus", a comentat Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel