Data publicării:

Interpol avertizează: Armele predate ucrainenilor vor ajunge în mâini criminale

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Potrivit secretarului general al Interpol, Jurgen Stock: ”Aceste arme vor fi disponibile pe piața condusă de crima organizată și vor reprezenta o provocare”.

Armele trimise în Ucraina pentru a se apăra împotriva rușilor vor ajunge în economia ilegală și în mâinile criminalilor, a declarat secretarul general al Interpol, Jurgen Stock. 

"Când armele nu vor mai fi folosite, vor apărea arme ilegale. Știm acest lucru pe baza experienței dobândite în alte teatre de război", a spus Stock, potrivit The Guardian. 

”Infractorii își îndreaptă atenția deja asupra acestor arme. Grupurile criminale încearcă să exploateze aceste situații haotice și disponibilitatea armelor, chiar și a celor folosite de armată și inclusiv a armelor grele. Acestea vor fi disponibile pe piața criminală și vor crea o provocare. Nicio țară sau regiune nu poate face față în mod izolat, deoarece aceste grupuri operează la nivel global”, a declarat secretarul general al Interpol, Jurgen Stock. 

"Ne putem aștepta ca armele să ajungă în Europa și nu numai. Trebuie să fim îngrijorați și să ne așteptăm ca aceste arme să fie traficate nu numai în țările vecine, ci și pe alte continente", a conchis Stock.

Baza de date interpol pentru a urmări armele din Ucraina

Secretarul general al Interpol a spus că a cerut diferitelor țări să folosească baza de date a agenției pentru a putea ”urmări” armele.

”Suntem în contact cu țările membre pentru a le încuraja să folosească aceste instrumente. Infractorii sunt interesați de toate tipurile de arme... practic toate armele care pot fi purtate ar putea fi folosite în scopuri criminale”, a concluzionat secretarul general al Interpol, Jurgen Stock. 

Aliații occidentali ai Ucrainei au trimis transporturi de arme militare de ultimă generație în Ucraina de la invazia rusă în urmă cu mai bine de trei luni. Marți, președintele american, Joe Biden, a anunțat că SUA va furniza Kievului sisteme avansate de rachete și muniție. 

După ce SUA s-au retras din Afganistan în 2021, după 20 de ani de război, cantități uriașe de echipamente militare adesea extrem de sofisticate au fost lăsate în urmă și au căzut în mâinile talibanilor.

Stock, secretarul general al organizației internaționale de poliție, care a vorbit cu Asociația Presei Anglo-Americane de la Paris, a declarat că acest conflict din Ucraina a dus, de asemenea, la o creștere a furtului de îngrășăminte la scară largă și la o creștere a produselor agrochimice contrafăcute. A existat și o creștere uriașă a furtului de combustibil. ”Aceste produse au devenit mai valoroase”, a spus el.

Întrebat despre presupusele sancțiuni și spălarea banilor de către oligarhii ruși care se confruntă cu restricții internaționale, el a spus că Interpol nu investighează nici acestea, nici presupusele crime de război, deoarece constituția Interpolului interzicea organizației să se implice în activități politice și trebuie să rămână neutră.

Cu toate acestea, el a adăugat că organizația a primit o solicitare din partea Ucrainei pentru a ajuta la identificarea celor uciși în conflict. ”Nu suntem în Ucraina, dar am putea ajuta cu asta. Este o muncă clasică de identificare”, a spus Stock.

 

 

Citește și...

Germania le oferă sisteme antiaeriene ucrainenilor, după anunțul SUA de suplimentare al armamentului cu lansatoare de rachete multiple

SUA și Germania s-au angajat miercuri să echipeze Ucraina cu unele dintre armele avansate pe care Kievul și le-a dorit de mult timp, care le vor folosi la doborârea aeronavelor și distrugerea artileriei, în timp ce forțele ruse s-au apropiat de capturarea unui oraș cheie din est.

Germania a declarat că va furniza Ucrainei rachete antiaeriene și sisteme radar de ultimă generație, în timp ce SUA au anunțat că vor furniza patru sisteme de rachete și muniție sofisticate, cu rază medie de acțiune.

SUA încearcă să ajute Ucraina fără a declanșa un război mai larg în Europa. Pentagonul a declarat că a primit asigurări că Ucraina nu va trage cu noile rachete pe teritoriul Rusiei.

Kremlinul a acuzat SUA că ”varsă combustibil pe foc”, potrivit ABC News.

Armele occidentale au fost esențiale pentru succesul Ucrainei în a împiedica armata Rusiei, mult mai mare și mai bine echipată, zădărnicindu-și efortul de a asalta capitala și forțând Moscova să își mute atenția asupra regiunii industriale Donbas din est.

Dar, în timp ce Rusia bombardează orașele în avansarea sa progresivă din est, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a pledat în mod repetat pentru arme mai multe și mai bune și a acuzat Occidentul că se mișcă prea încet.

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a salutat noile arme occidentale.

„Sunt sigur că dacă primim toate armele necesare și întărim regimul de sancțiuni, în mod eficient, vom câștiga”, a spus el.

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel