Data publicării:

Internet cu viteză de ordinul gigabiţilor pe secundă. Asta vrea CE pentru utilizatori până în 2030

Autor: Liana Ganea | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

CE a adoptat o propunere de „Lege privind infrastructura gigabiţilor”, un regulament care va prezenta noi norme menite să asigure o implementare mai rapidă, mai ieftină şi mai eficace a reţelelor cu viteze de ordinul gigabiţilor pe secundă în întreaga UE.

Comisia Europeană a prezentat joi o serie de acţiuni menite să permită tuturor cetăţenilor şi întreprinderilor din întreaga UE să beneficieze, cel târziu în 2030, de conectivitate cu viteze de ordinul gigabiţilor pe secundă, în concordanţă cu obiectivele deceniului digital al Europei, şi să permită transformarea sectorului conectivităţii din UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, relatează Agerpres.

De asemenea, a fost publicat şi un proiect de recomandare privind conectivitatea cu viteze de ordinul gigabiţilor pe secundă, care urmăreşte să furnizeze orientări autorităţilor naţionale de reglementare cu privire la condiţiile de acces la reţelele de telecomunicaţii ale operatorilor cu putere semnificativă pe piaţă, astfel încât să stimuleze abandonarea mai rapidă a tehnologiilor tradiţionale şi implementarea accelerată a reţelelor cu viteze de ordinul gigabiţilor pe secundă.

În plus, Comisia a iniţiat o consultare exploratorie privind viitorul sectorului conectivităţii şi al infrastructurii aferente acestuia pentru a culege opinii cu privire la modul în care cererea tot mai mare în materie de conectivitate şi progresele tehnologice pot influenţa evoluţiile şi nevoile viitoare.

De ajutor în reducerea birocraţiei

Legea privind infrastructura gigabiţilor răspunde cererii tot mai mari în materie de conectivitate mai rapidă, mai fiabilă şi cu o utilizare intensivă a datelor. Aceasta va înlocui Directiva privind reducerea costurilor aferente tehnologiilor în bandă largă (2014). Această lege urmăreşte să depăşească dificultăţile create de instalarea lentă şi costisitoare a infrastructurii fizice subiacente care susţine reţelele cu viteze de ordinul gigabiţilor pe secundă avansate. Aceasta va reduce „birocraţia”, precum şi costurile şi sarcina administrativă asociate cu implementarea reţelelor cu viteze de ordinul gigabiţilor pe secundă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel