Data actualizării:
Data publicării:

Internat prăbuşit la Odorheiu Secuiesc. Iohannis cere pedepsirea celor care se vor dovedi vinovați

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto IGSU
Foto IGSU
Președintele Klaus Iohannis a solicitat luni elucidarea rapidă a cauzelor care au dus la prăbușirea clădirii internatului din Odorheiu Secuiesc și pedepsirea vinovaților.

'Tragedia care a avut loc la internatul Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc este cutremurătoare. Transmit condoleanțe familiei elevului care și-a pierdut viața și le doresc însănătoșire grabnică elevelor rănite în acest cumplit accident. Este o dramă care ne reamintește brutal că siguranța în școli rămâne o prioritate critică.

Spațiile în care copiii își petrec cea mai mare parte din timpul lor trebuie să ofere protecție și să fie adaptate la standardele de siguranță actuale. Solicit elucidarea de urgență a cauzelor care au dus la prăbușirea clădirii și pedepsirea celor care se vor dovedi vinovați', a scris Klaus Iohannis pe o rețea de socializare.

Misiunea de salvare de la internatul Liceului 'Tamasi Aron' din municipiul Miercurea Ciuc, al cărui perete s-a surpat luni, surprinzând patru elevi sub dărâmături, s-a încheiat, iar forţele de intervenţie se retrag, a anunţat Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.

Potrivit sursei citate, echipajele de salvare au reuşit să scoată de sub dărâmături patru adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, respectiv trei fete şi un băiat, dar, din păcate, ultimul nu a răspuns manevrelor de resuscitare. 'Acţiunile de căutare-salvare au încetat, forţele de intervenţie se retrag.

Bilanţ final: o victimă decedată, o victimă cu traumatisme severe, intubată, două victime conştiente, cu diverse traumatisme', au precizat reprezentanţii ISU Harghita. Forţele ISU Harghita implicate în misiune au fost sprijinite şi de Salvamont, cu câini de căutare, precum şi cu o dronă cu cameră de termoviziune.

Citește și: Ipoteză în cazul internatului din Odorheiu Secuiesc. De ce s-ar fi produs tragedia unde erau cazați 97 de copii

Conform primelor informații, o ipoteză este că se făceau anumite lucrări. Acestea ar fi putut influența evoluția lucrurilor, astfel încât să avem tragedia de astăzi.

„Deci avem 4 victime dintre care ultima scoasă a decedat. Celelalte trei se află în spital. Cea de-a treia scoasă urmează să fie transportată la Târgu-Mureș. Ea era în comă, nu e conștientă, iar echipa medicală este preocupată de starea fetei. Celelalte două victime, prima scoasă era în stare de șoc, dar este bine, iar a doua are vătămări ușoare și se află în afara oricărui pericol din fericire.

Nu știu câte persoane se aflau în internat. Erau cazați 97 de copii. Până la ora 17:00 era activitate liberă. Din fericire, o parte din elevi se aflau în oraș, nu în clădire. Cei patru erau în camerele lor. Fetele pe etajul unu, iar băiatul era la subsol.

Nu am reușit să vorbesc cu copiii, dar am vorbit cu medicii de la spital.

Cu conducerea școlii nu am vorbit pentru că toată lumea era preocupată de salvarea victimelor. În momentul de față nu știu ce spun aceștia.

Lucrarea (N.R. Referitor la șanțurile dimprejurul fundației internatului) a fost autorizată de către primărie în 27 octombrie. Lucrările se refereau la construirea de gard, precum și racordarea clădirii la rețeaua de canalizare de apă rece și la rețeaua de canalizare fluvială.”, a spus Zörgő Noémi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel