Data publicării:

Cine sunt românii care au jefuit muzeul din Rotterdam

Autor: Covrig Roxana | Categorie: Arhiva
WhatsApp
Bitu_Alexandru_Mihai
Bitu_Alexandru_Mihai

200 de milioane de euro în 20 de secunde- cel mai mare furt de opere de artă din Europa din ultimii 20 de ani. "222" pare să fie cifra "Marelui Jaf" de la muzeul Kunsthal din Rotterdam. Interlopii din România, care l-au jefuit sunt pungași mărunți de Măcin. Specializați în infracțiuni cu violență ei au devenit iubitori de artă...peste noapte. În doar 20 de secunde, s-au atașat emoțional de șapte tablouri, pe care și le-au însușit. 

[caption id="attachment_275215" align="alignleft" width="260"] Mihai Alexandru Bitu[/caption]

Tablourile se pare că i-ar fi dezamăgit pe cei trei interlopi români. Ei s-au gândit să le vândă. Când negocierea era în toi, a apărut și DIICOT. Atașamentul relativ pentru artă le-a oferit și un loc de cinste celor trei pungași din Măcin. Ei sunt autorii "Marelui jaf", cel mai mare furt de opere de artă din Europa, din ultimii 20 de ani. Probabil  nu vor ajunge în cărțile de istorie din care să învețe elevii, dar cu siguranță au ajuns în dosarul DIICOT. Surse judiciare susțin că cei trei au fost interceptaţi atunci când încercau să vândă operele de artă, potrivit EVZ.

Cei trei, care au speriat Europa, sunt Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru. Ei sunt membri ai lumii interlope din judeţul Tulcea. Liderul lor este Eugen Darie, originar din localitatea Măcin (Tulcea). Eugen Darie şi Mihai-Alexandru Bitu sunt acuzaţi de procurorii într-un dosar de violenţe, după ce au atacat, în 2011, în centrul oraşului Măcin, o grupare rivală. Mihai Alexandru Bitu a postat pe pagina sa de facebook poze de la petreceri din Rotterdam sau din restaurante de lux. Interlopii români ar avea legătură și cu mafia drogurilor. Mai mult, presa din Olanda a pus jaful pe marginea confiscării, cu trei zile înainte, a unui transport de opt tone de cocaină. Jaful ar fi compensat o parte din pierderile traficanţilor.

Picasso, Matisse, Monet şi Gauguin au fost pictorii preferați ai românilor din Mâcin. Unul dintre tablouri, „Cap de arlechin” de Pablo Picasso, la ultima licitatie din 2007, a fost adjudecat cu 15 milioane de euro. Un alt tablou foarte valoros este cel al lui Claude Monet, „Waterloo Bridge, London”, care a fost evaluat la 35 milioane de dolari. O altă operă, „Femeie în faţa unei ferestre deschise’’ de Paul Gaugain, valoarează aproximativ 39 de milioane de dolari. Lucrările aparţin unei familii olandeze, care a fost de acord să le expună pentru prima oară în public. Trei luni mai târziu, s-a aflat că o parte dintre pânze s-ar afla în România. Furtul a avut loc în noaptea din 15 spre 16 octombrie 2012.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel