Interdicție de export pentru cel mai scump lemn din lume
Gambia a interzis exporturile de cherestea pentru a combate traficul cu palisandru nord-african.
Gambia a interzis exporturile de cherestea și a anulat toate licențele companiilor care aveau voie să exporte materialul în încercarea de a opri defrișările ilegale. Potrivit BBC, interdicția a intrat în vigoare imediat, iar autoritățile din porturi au fost instruite să refuze încărcarea buștenilor în orice ambarcațiune.
În 2020, o investigație a britanicilor a scos la iveală că mari cantități de palisandru, un tip de lemn vest-african protejat de lege, erau traficate prin Gambia, din Senegal. O mare parte din lemnul traficat ajungea în China, unde era folosit în procesul de producție al mobilei.
Din 2017, specia este pe lista celor pe cale de dispariție
Acest tip de lemn a fost introdus pe lista speciilor pe cale de dispariție în 2017, iar luna trecută CITES (Convenția privind Comerțul Internațional cu Specii Periclitate de Faună și Floră Sălbatică) a cerut Gambiei și altor șase țări să suspende comerțul. Gambia este constant printre cei mai mari exportatori de palisandru vest-african, în ciuda faptului că a declarat că resursele sale au suferit o extincție în urmă cu zece ani.
Palisandrul este cea mai traficată specie periclitată din lume, atât ca valoare, cât și ca volum. Numit Hongmu sau „lemn roșu”, acest tip de lemn este prețuit pentru culoarea și durabilitatea sa, fiind folosit în special pentru a crea mobilă în stil vechi. Mai mult de 300.000 de tone de palisandru a importat China din Gambia între 2017 și 2020, echivalentul a jumătate de milion de copaci.
Bruxelles a emis Actul de Reglementare privind refacerea naturii
Cel puțin 10% din teritoriul urban al orașelor trebuie să fie acoperit cu copaci. Utilizarea pesticidelor va trebui redusă la jumătate până în 2030, atât în mediul rural, cât și în grădinile publice.
În plus, este necesară stoparea declinului populației de albine păsări, restaurarea habitatelor delfinilor și rechinilor. Acestea sunt câteva dintre propunerile cuprinse în pachetul prezentat miercuri de Comisia Europeană ”pentru refacerea ecosistemelor deteriorate și refacerea naturii în întreaga Europă, de la terenuri agricole și mări, la păduri și medii urbane”.
Luptă împotriva pesticidelor
Comisia propune să reducă utilizarea și riscul pesticidelor chimice cu 50% până în 2030. Utilizarea pesticidelor va fi complet interzisă ”în locuri precum zonele verzi urbane, inclusiv parcuri sau grădini publice, locuri de joacă, școli, terenuri de agrement sau de sport, poteci publice și zone protejate în conformitate cu Natura 2000 și orice zonă ecologic sensibilă care urmează să fie conservat pentru polenizatorii în pericol”, potrivit Europa Today.
Dar jocul mare în lupta împotriva pesticidelor se joacă în agricultură și necesită un efort considerabil din partea sectorului.
Sprijin pentru tranziția fermierilor
Alternativele la pesticidele chimice (cum ar fi extractele de plante sau microorganismele de combatere a dăunătorilor) sunt în prezent mult mai scumpe. Cei de la Bruxelles promit că fermierii vor fi sprijiniți financiar.
Comisia propune noi reguli ale politicii agricole comune pentru a se asigura că fermierii primesc compensații pentru toate costurile legate de punerea în aplicare a noilor reguli pentru o perioadă de tranziție de 5 ani, precum și mai multe intervenții incisive pentru a lărgi gama de opțiuni biologice și cu risc scăzut de pe piață.
Eroziunea solului
În fiecare an, fermierii pierd 1,2 miliarde de euro din productivitate din cauza acestui fenomen, care este accelerat de agricultura intensivă și defrișări.
”În fiecare an în UE se pierd 3 miliarde de tone de grâu din cauza eroziunii”, spune Comisia. Pentru a face față acestui lucru, planul de la Bruxelles prevede mai multe intervenții.
Primul act legislativ prezentat în pachet ”vizează în mod explicit refacerea naturii în Europa, repararea a 80% din habitatele sărace ale Europei și refacerea naturii în toate ecosistemele, de la păduri și terenuri agricole până la ecosistemele marine de apă dulce și urbană”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News