Urmărește emisiunea live
Scenariu fals care poate prăbuși PSD. Adevărul istoric despre mitul Opoziției
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă
Întărirea în Opoziție este un mit. Istoria confirmă.

Criza economică propulsează partidele din Opoziție

În 1996, PDSR-ul, în primul an, nu s-a întărit deloc în Opoziție. Dar a urmat o gravă criză economică, acesta fiind și motivul pentru care ulterior a crescut în fața electoratului. Au intervenit închiderea fabricilor, devalorizarea leului, milioane de șomeri, deci o perioadă extrem de grea a tranziției și, cu toate acestea, din Opoziție, chiar dacă  PSD-ul a venit la Putere, nu a fost o revenire triumfală. Celelalte partide au pierdut din cauza fragmentării, în principal.

Momentul unic în care a priit PSD-ului în Opoziție: Cioloș la Putere

Ulterior, în Opoziție, ar fi trebuit să se întărească PNL și PD. A fost doar victoria lui Traian Băsescu. Apoi iar a intrat PSD în Opoziție, iar în 2008 n-a câștigat, ci a câștigat PDL un mandat în plus și a făcut Guvernul Boc. Iată că PSD nu s-a refăcut în Opoziție. Singura situație în care le-a priit să stea în opoziție a fost în timpul Guvernului Cioloș, fiind singurul exemplu de refacere în Opoziție. 

O criză s-ar sparge tot în capul PSD

Ca să te refaci în Opoziție, trebuie ca cel de la Putere să ia măsuri prin care să piardă iremediabil în fața electoratului, cum a fost cazul Guvernului Boc. În cazul cel mai recent, a Guvernului Cioloș, e o situație particulară care nu se mai poate repeta, fiind o situație confuză, neasumată politic, fără realizări. Dacian Cioloș i-a dezamăgit pe anti-pesediști, care n-au mers la vot, iar PSD a câștigat atunci, venind pe o campanie de tip pozitiv. S-ar putea remonta în Opoziție PSD dacă guvernarea ar trece printr-o criză ca-n `98 sau 2010, deci dacă am trece o criză națională sau una mondială. 

Și dacă ar veni o criză, nu e așa de ușor să asociezi o viitoare criză cu cei care vor fi la Putere în acel moment, pentru că a funcționat eficient campania de demonizare a PSD și a lui Liviu Dragnea, iar greaua moștenire prinde la generațiile tinere care spune că ”PSD e de vină”. E greu să te capitalizezi electoral în Opoziție, așteptând o criză care ți se sparge tot ție în cap. 

Pe de altă parte, avem și statistica: din șase rânduri de alegeri, în două s-a schimbat Puterea pe fondul unor crize naționale sau mondiale și o dată într-o situația particulară, în care a fost un Guvern de tranziție. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel