Inteligența artificială ar putea depăși inteligența umană până în 2027, avertizează un om de știință
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Informaticianul și directorul general care a popularizat termenul de "inteligență generală artificială" (AGI) consideră că inteligența artificială se apropie de o "dezvoltare exponențială".

Matematicianul și futurologul doctor în științe Ben Goertzel a făcut această predicție în timp ce termina un summit pe tema AGI (Artificial General Intelligence) în această lună: "Pare destul de plauzibil să ajungem la o AGI de nivel uman în următorii trei până la opt ani, să zicem".

"Odată ce o să ajungem la AGI la nivel uman", a adăugat Goertzel, numit uneori "părintele AGI", "în câțiva ani am putea fi depășiți în mod radical de către aceasta".

Deși futuristul a recunoscut că "s-ar putea înșela", el a continuat să prezică faptul că singurul impediment în calea unei inteligențe artificiale ultra-avansate, mult mai avansate decât creatorii săi umani, ar fi dacă "conservatorismul propriu" al robotului ar recomanda prudență.

Goertzel și-a făcut previziunile în timpul discursului de încheiere de săptămâna trecută la "2024 Beneficial AI Summit and Unconference", sponsorizat parțial de propria sa firmă SingularityNET, unde este CEO.

"Nimeni nu a creat încă o inteligență generală artificială [AGI] la nivel uman; nimeni nu are cunoștințe solide despre când vom ajunge acolo", a spus Goertzel.

"Superinteligență artificială" (ASI) - IA atât de avansată încât să egaleze toată puterea cerebrală și puterea de calcul a civilizației umane

Dar, cu excepția cazului în care puterea de procesare, în cuvintele lui Goertzel, necesită "un computer cuantic cu un milion de qubiți sau ceva de genul acesta", o escaladare exponențială a inteligenței artificiale i se părea inevitabilă.

"Părerea mea este că, odată ce ai ajuns la o AGI de nivel uman, în câțiva ani ai putea obține o AGI radical supraumană", a spus el.

În ultimii ani, Goertzel a investigat un concept pe care îl numește "superinteligență artificială" (ASI) - pe care îl definește ca fiind o IA atât de avansată încât să egaleze toată puterea cerebrală și puterea de calcul a civilizației umane.

Goertzel își susține teza în mai multe apariții ale sale.

În primul rând, el a citat activitatea actuală a lui Ray Kurzweil, futurist și informatician de lungă durată al Google, care a dezvoltat un model predictiv ce sugerează că AGI va fi realizabilă în 2029.

Ideea lui Kurzweil, care va fi prezentată în detaliu în cartea sa viitoare "The Singularity is Nearer" (Singularitatea este mai aproape), s-a bazat pe date care documentează natura exponențială a creșterii tehnologice în alte sectoare pentru a-și fundamenta analiza.

În continuare, Goertzel a citat toate îmbunătățirile recente și bine-cunoscute aduse așa-numitelor modele lingvistice mari (LLM) în ultimii ani, despre care a subliniat că au "trezit o mare parte a lumii la potențialul inteligenței artificiale", conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel