Data publicării:

Intel investește 25 miliarde euro într-o nouă fabrică în Israel

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Intel Corp, un producător de semiconductori din SUA, va investi 25 de miliarde de dolari într-o fabrică nouă de cipuri în Israel.

Anunțul a venit de la prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. El a spus că este cea mai mare sumă investită vreodată de o firmă străină în Israel, conform Agerpres. Noua fabrică Intel de la Kiryat Gat va fi gata în 2027 şi va genera mii de locuri de muncă, a adăugat Ministerul de Finanţe din Israel. De asemenea, a spus că Intel va plăti un impozit de 7,5%, mai mare decât cel actual de 5%.

Intel este prezent în Israel de aproape 50 de ani şi a devenit cel mai important angajator şi exportator privat din Israel, precum şi liderul sectorului IT local. Intel are 11.700 de salariaţi în Israel, la cele trei centre de cercetare&dezvoltare din Haifa, Petah Tikva şi Ierusalim, şi la uzina sa de producţie din Kiryat Gat. În 2022, Intel Israel a exportat produse în valoare record de 8,7 miliarde de euro, reprezentând 1,75% din PIB-ul total şi 5,5% din exporturile high-tech ale Israelului.

Cea mai mare investiție făcută vreodată în Israel

La anunţarea acordului pentru noua fabrică de cipuri, Netanyahu a spus că este vorba despre “o realizare extraordinară pentru economia israeliană - 90 de miliarde de shekeli (25 de miliarde de dolari) - cea mai mare investiţie făcută vreodată de o companie internaţională în Israel”.

Anunţul lui Netanyahu vine la două zile după ce Intel a anunţat că va investi până la 4,6 miliarde de dolari într-o fabrică nouă de semiconductori şi o unitate de testare lângă Wrocław, Polonia, care ar urma să funcţioneze din 2027, ca parte a planului său de investiţii în Europa de 88 miliarde de dolari, pentru a-şi creşte capacitatea de producţie a cipurilor.

Se discută și cu Germania

De asemenea, Intel negociază cu autorităţile germane pentru a construi o uzină de producţie a semiconductorilor în estul Germaniei. Conform unor surse citate de ziarul financiar german Handelsblatt, Intel ar urma să primească ajutoare de stat din partea Germaniei în valoare de 9,9 miliarde de euro, mai mult decât cele 6,8 miliarde de euro promise iniţial. Handelsblatt a spus că negocierile finale pe acest subiect ar urma să aibă loc în acest weekend.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei a spus că luni va avea loc o întâlnire între cancelarul german Olaf Scholz şi directorul general al Intel, Pat Gelsinger.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel