Integrarea în UE și NATO a României, la fel de importante ca Marea Unire, spune Mircea Geoană
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 24 iun 2022, 13:58
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Mircea Geoană)
Sursă foto: Pexels (Mircea Geoană)
Secretarul general adjunct al NATO a afirmat că aderarea României la NATO și UE este la fel de importantă ca Marea Unire. 

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, la Cluj, că integrarea României în NATO şi UE sunt momente istorice la fel de importante ca Marea Unire şi Mica Unire, scrie Agerpres. 

"Pentru România, integrarea în NATO se încheie abia în 2022. Am intrat în 2004, dar din punct de vedere militar şi de securitate România va avea, datorită faptului că Rusia este un actor imprevizibil şi agresiv, aceeaşi calitate a securităţii naţionale, cum o are Germania sau Belgia. Nu avem niciun fel de diferenţă între ceea ce are NATO pe flancul estic şi ceea ce are NATO deja în Europa de Vest. Este o schimbare fundamentală. (...) În NATO şi UE este familia naturală a României (...), este casa noastră. (...) Integrarea noastră în NATO şi UE reprezintă - şi va fi în cartea de istorie - un moment la fel de important ca Marea Unire sau Mica Unire, pentru că este de fapt o schimbare de paradigmă, pentru prima dată România are ca aliat şi partener întreg Occidentul democratic", a afirmat Mircea Geonă, la o dezbatere organizată de Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB).

România și Europa trec printr-o criză a democrației

În aceeaşi dezbatere, el a spus că lumea, umanitatea, trece prin transformări fără precedent.

"Asistăm la una dintre cele mai mari transformări a societăţii umane din istoria speciei noastre. Niciodată nu am avut atât de mulţi factori cumulativi, structurali. (...) Avem o anumită criză a democraţiei şi a modelului capitalist pe care Europa, pentru cinci secole, şi inclusiv România, poate nu tot timpul la fel de organic, dar cine a fost parte din această într-un fel dominaţie a Europei în planul ideilor şi a valorilor; democraţia s-a născut aici, ideile de capitalism modern s-au născut aici şi în cadrul lumii democratice occidentale există în acest moment o mare conversaţie cu privire la nevoia de a ne reîmprospăta democraţia, pentru că este un proiect care nu este static, este foarte dinamic, şi ca în orice altceva în care nu investeşti energie, dragoste şi atenţie, riscă să rămână în spatele aşteptărilor opiniei noastre publice. În domeniul economic, pe lângă marea revoluţie tehnologică, avem o conversaţie puternică cu privire la tipul de capitalism sau tipurile de capitalism, pentru că nu e unul singur, pentru că şi modelul economic trebuie regândit", a argumentat Mircea Geoană.

UBB şi Institutul Aspen România au organizat, vineri, dezbaterea cu tema "Rolul NATO şi al Uniunii Europene în modernizarea României", dezbatere la care au participat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi rectorul UBB, prof univ dr Daniel David. 

Valeriu Stoica: Geoană ar vrea la prezidențiale

Fostul ministru al justiției, Valeriu Stoica, a declarat la Digi24 că nu exclude o candidatură a lui Mircea Geoană susținută de social-democrați.

”La PSD lucrurile sunt mai confuze. Dacă urmăresc prezența lui Mircea Geoană în spațiul media din România, s-ar putea ca el să dorească să candideze. Nu știu dacă PSD ar dori să îl accepte ca propriul candidat. Este o variantă posibilă. S-au vehiculat și alte variante, cum ar fi ministrul sănătății”. a spus Valeriu Stoica. 

Totuși, Valeriu Stoica nu crede că Mircea Geoană va putea să scape de eticheta ”PSD”, chiar dacă va avea o candidatură independentă. ”Tot PSD va fi. Este un candidat din afara partidului, ca formulă demagogică”, este de părere fostul ministru al justiției.

Acesta preconizează că șansele unui candidat PSD ca să ajungă Președintele României sunt destul de mici. ”Va fi greu să fie o coaliție anti-PNL mai puternică decât o coaliție anti-PSD în turul doi”, spune liberalul. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?