Data publicării:
Întâlnire la nivel înalt: Președintele SUA, Joe Biden, și președintele Chinei, Xi Jinping, față în față, săptămâna viitoare
Președintele SUA, Joe Biden, și președintele Chinei, Xi Jinping, se vor întâlni, față în față, pe pământ american.
Președintele SUA, Joe Biden, se va întâlni, miercuri, 15 noiembrie, cu președintele chinez Xi Jinping pentru prima dată, față în față, într-un an, potrivit unor înalți oficiali americani, relatează Reuters. Această întâlnire diplomatică are o miză mare, fiind menită să reducă tensiunile dintre cele două superputeri ale lumii.
Interacțiunea atent supravegheată, din cadrul summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) din zona Golfului San Francisco, ar putea dura ore întregi și ar putea implica echipe de oficiali de la Beijing și Washington.
Este de așteptat să acopere probleme globale, de la războiul dintre Israel și Hamas la invazia Rusiei în Ucraina, legăturile dintre Coreea de Nord și Rusia, Taiwan, Indo-Pacific, drepturile omului, fentanilul, inteligența artificială, precum și relațiile comerciale și economice ”echitabile”, au declarat oficialii.
”Nimic nu va fi reținut; totul este pe masă”, a declarat reporterilor un oficial de rang înalt al administrației Biden, care a refuzat să fie numit.
”Suntem cu ochii în patru în această privință. Știm că eforturile de a modela sau reforma China de-a lungul mai multor decenii au eșuat.
Dar ne așteptăm ca China să fie prezentă și să fie un jucător important pe scena mondială pentru tot restul vieții noastre”, a spus oficialul.
Oficialii americani, care fac presiuni pentru această întâlnire de mai bine de un an, consideră că Beijingul a lucrat în mod activ pentru a submina politica americană în întreaga lume.
Joe Biden și Xi Jinping vor vorbi peste oceane de diferențe ideologice pentru prima dată din noiembrie 2022.
Echipa președintelui american a pus la cale un blitz diplomatic pentru a repara relațiile ostile după ce Biden a ordonat doborârea unui balon suspect de spionaj chinezesc care a tranzitat cerul american în februarie.
De asemenea, se preconizează că rezultatul principal ar trebui să fie o mai mare diplomație, cu promisiuni de a discuta mai multe probleme cheie, inclusiv climatul, sănătatea globală, stabilitatea economică, eforturile anti-narcotice și posibil reluarea unor canale militare-to-militare după o înghețare la nivel înalt.
Ambele părți ar putea face gesturi modeste de bunăvoință pentru a ușura discuțiile.
Cu toate acestea, progresele semnificative vor fi dificil de obținut, deoarece SUA și China se consideră tot mai mult angajate într-o competiție directă pentru a-și asigura o avantaj militară, a controla economia secolului XXI și a câștiga afecțiunea țărilor de rang secund, spun oficialii americani și chinezi.
Eforturile de a coordona cu atenție vizita lui Xi pot fi perturbate în orașul agitat din nordul Californiei, care are o lungă istorie de proteste și agitații de stânga.
Istoricul comun al lui Biden și Xi
Biden și Xi se cunosc de mai bine de un deceniu și au împărțit ore de conversație de-a lungul a șase interacțiuni de la inaugurarea lui Biden în 2021.
Dar ambii șefi de stat vin la masă cu suspiciuni reciproce, nemulțumiri și impresii confuze despre ceea ce caută celălalt, spun analiștii.
Printre alte subiecte sensibile, se așteaptă ca Biden să abordeze ”operațiunile de influență” chineze în alegerile străine și statutul cetățenilor americani despre care Washingtonul crede că sunt reținuți pe nedrept în China.
Biden, în vârstă de 80 de ani, prezidează o economie care a depășit așteptările și majoritatea națiunilor bogate după pandemia COVID-19.
Nepopular în rândul alegătorilor de acasă, el încearcă să obțină un al doilea mandat pe fondul îngrijorărilor legate de stabilitatea democrației americane.
Cu toate acestea, Biden a încolțit aliații tradiționali ai națiunii, din Europa până în Asia, pentru a înfrunta Rusia în Ucraina, deși unii au divergențe în ceea ce privește conflictul dintre Israel și Hamas.
Alianțele îndelungate ale Washingtonului, de la NATO la tratatele de apărare din Pacific, sunt convocate nu foarte discret în Asia pentru a descuraja un conflict cu China.
Xi, cu un deceniu mai tânăr decât Biden, a devenit cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace, după ce a înăsprit controlul asupra politicii, a liderilor de stat, a mass-mediei și a armatei și a schimbat constituția.
Recent, provocările economice agravante au aruncat țara de pe traiectoria de creștere de trei decenii, ca propulsată de o rachetă.
Diplomații de la Washington se așteaptă ca Beijingul să testeze Statele Unite în săptămânile următoare, profitând de schimbarea percepută de SUA în concentrarea asupra Ucrainei și Israelului, în timp ce își urmărește propriile ambiții în Indo-Pacific.
Astfel, analiștii se așteaptă ca Biden să îi spună lui Xi că angajamentele SUA în Indo-Pacific rămân neschimbate.
China și-a îngrijorat vecinii în ultimii ani prin măsurile luate în Strâmtoarea Taiwan, Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est, zone de dispută internațională.
Biden va exprima, de asemenea, un angajament specific față de securitatea Filipinelor, a declarat unul dintre oficialii americani.
De asemenea, se așteaptă ca Biden să facă presiuni asupra lui Xi pentru a-i transmite Iranului că nu ar fi înțelept să încerce să extindă conflictul din Orientul Mijlociu, a mai spus oficialul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News