Data publicării:
Iohannis, întrevedere cu Macron: România este pregătită să adere la Schengen
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, la Palatul Elysee, o întâlnire bilaterală cu omologul francez, Emmanuel Macron, în marja participării la Forumul pentru Pace de la Paris.
UPDATE
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că a discutat, vineri, la Palatul Elysee cu omologul francez, Emmanuel Macron, despre aderarea României la Spaţiul Schengen, situaţia de securitate din regiune, prezenţa militară franceză în ţara noastră şi aprofundarea Parteneriatului Strategic.
'Am avut în această seară o întrevedere foarte bună cu preşedintele Emmanuel Macron, la Palatul Elysee. Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen, iar în discuţia noastră i-am mulţumit Preşedintelui Macron pentru sprijinul său puternic. România este pregătită să adere, o confirmă şi rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare. În plus, extinderea Spaţiului Schengen va contribui la consolidarea securităţii şi a rezilienţei Uniunii Europene în ansamblul său. În ceea ce priveşte situaţia de securitate, Franţa este şi aici alături de noi, prezenţa militară consistentă a trupelor franceze în România contribuie semnificativ la întărirea Flancului Estic al NATO. Aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, evoluţia situaţiei de securitate din Ucraina şi demararea procesului de reconstrucţie a zonelor afectate de război au fost teme pe care le-am abordat astăzi în dialogul foarte bun pe care l-am avut cu preşedintele Macron', a scris Klaus Iohannis pe Facebook.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, întâlnirea a avut loc pe fondul intensificării dialogului politic bilateral şi a coordonării strânse pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană, euroatlantică şi internaţională.
'Preşedintele României şi omologul său francez au abordat temele prioritare ale agendei bilaterale, cu accent pe consolidarea Parteneriatului Strategic româno-francez, stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale proiectelor comune din domeniul economic, al securităţii şi al apărării', arată Administraţia Prezidenţială.
Şeful statului a subliniat la întâlnirea cu omologul francez şi rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare, arătând că acestea confirmă, încă o dată, că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen şi că extinderea va contribui la consolidarea securităţii şi a rezilienţei Uniunii Europene în ansamblul său.
În ceea ce priveşte aspectele de securitate, Administraţia Prezidenţială subliniază că preşedintele Klaus Iohannis a transmis şi cu această ocazie aprecierea pentru participarea trupelor franceze la forţa multinaţională a NATO din România, ca naţiune-cadru a Grupului de luptă aliat din ţara noastră, inclusiv pentru decizia Franţei de a spori această contribuţie. Cei doi lideri au abordat şi situaţia de securitate generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia în plan european şi global, cu accent pe energie şi securitate alimentară.
În cadrul discuţiilor, au fost explorate modalităţile de întărire a eforturilor de asistenţă destinate Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi procesul de reconstrucţie postconflict a ţării vecine. În acest sens, preşedintele României a prezentat măsurile şi acţiunile ţării noastre, exprimând aprecierea faţă de disponibilitatea Franţei de a contribui la dezvoltarea infrastructurii necesare pe căile feroviare şi fluviale româneşti.
Cei doi preşedinţi au avut, conform Administraţiei Prezidenţiale, şi un schimb de opinii privind continuarea eforturilor în plan european pentru asigurarea securităţii energetice pe fondul ultimelor propuneri şi decizii ale Uniunii Europene, care trebuie să conducă la surse de aprovizionare cât mai diverse şi la preţuri cât mai accesibile pentru cetăţeni.
De asemenea, cei doi oficiali au abordat şi modalităţile de sprijinire în continuare a Republicii Moldova, confruntată cu numeroase provocări în contextul actualei situaţii dificile de securitate. Întrevederea dintre preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron a avut loc în marja Forumului pentru Pace de la Paris, care are loc vineri şi sâmbătă la Palatul Brongniart.
Știrea inițială
Surse oficiale au declarat, conform Agerpres, că discuţiile vor viza aderarea României la spaţiul Schengen, situaţia din Ucraina, relaţia bilaterală şi prezenţa militară a trupelor franceze în ţara noastră.
Şeful statului a avut, vineri, în marja Forumului pentru Pace de la Paris, o întrevedere şi cu preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski.
Preşedintele Klaus Iohannis participă la cea de-a V-a ediţie a Forumului pentru Pace de la Paris, care va avea loc vineri şi sâmbătă la Palatul Brongniart.
Citește și - Iohannis: Coridoarele Solidarităţii ar trebui să se transforme într-o punte pe termen lung între UE şi Ucraina şi Republica Moldova
Coridoarele Solidarităţii ar trebui să se transforme într-o punte pe termen lung între UE şi Ucraina şi Republica Moldova, în perspectiva viitoarei lor aderări, a afirmat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis.
'România s-a alăturat pe deplin şi cu toată dăruirea efortului de a transforma Coridoarele Solidarităţii într-o adevărată poveste de succes. Am făcut eforturi importante, am investit resurse financiare şi umane semnificative într-o nouă infrastructură, cu puncte de trecere a frontierei noi sau modernizate cu servicii permanente, precum şi facilităţi suplimentare pentru depozitare. Aceste eforturi continuă. (...)
Coridoarele Solidarităţii ar trebui să se transforme dintr-o soluţie temporară, de urgenţă, într-o punte pe termen lung între Uniunea Europeană şi Ucraina şi Republica Moldova, în perspectiva viitoarei lor aderări. De aceea, am susţinut iniţiativa extinderii Reţelei Trans-Europene de Transport (TEN-T), precum şi finanţarea proiectelor care îmbunătăţesc conexiunile de transport. Porturile româneşti Galaţi şi Constanţa sunt pregătite să joace un rol sporit în acest sens. Mulţumim Comisiei Europene pentru eforturile semnificative depuse pentru Coridoarele Solidarităţii şi rămânem implicaţi să colaborăm strâns pentru promovarea celor mai bune soluţii pentru Ucraina, Republica Moldova, securitatea alimentară globală şi stabilitatea reţelei de aprovizionare', a transmis şeful statului, într-un mesaj video postat pe Facebook.
El a amintit că joi a fost inaugurat un nou punct de trecere a frontierei la graniţa cu Ucraina - primul deschis de această ţară cu un stat membru al Uniunii Europene de la începutul conflictului.
'Sunt mândru de măsurile pe care le-a luat România şi care au permis tranzitul a peste 6,5 milioane tone de cereale din Ucraina - o contribuţie esenţială la securitatea alimentară globală. Acesta este doar începutul unei lungi călătorii', a completat Iohannis.
Comisia Europeană, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Republica Moldova, Ucraina, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Mondială sunt cosemnatare ale unei declaraţii comune privind mobilizarea unui miliard de euro pentru Coridoarele Solidarităţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News