Întâlnire de urgenţă a liderilor din SUA, Germania, Canada, Ţările de Jos, Japonia, Spania, Italia, Franţa şi Marea Britanie
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
SUA, Germania, Canada, Ţările de Jos, Japonia, Spania, Italia, Franţa şi Marea Britanie
SUA, Germania, Canada, Ţările de Jos, Japonia, Spania, Italia, Franţa şi Marea Britanie
Lideri din Statele Unite, Germania, Canada, Ţările de Jos, Japonia, Spania, Italia, Franţa şi Marea Britanie, care se află în Bali, în Indonezia, unde are loc summitul G20, participă, miercuri, la o masă rotundă de urgenţă, în legătură cu o explozie cauzată de o rachetă de fabricaţie rusească, în estul Poloniei, ce a provocat moartea a două persoane. 

Potrivit Casei Albe, întânirea a fost convocată de preşedintele american, Joe Biden, după ce două persoane au murit în urma exploziei produse în localitatea Przewodow, din estul Poloniei, aproape de graniţa cu Ucraina.

Polonia l-a convocat pe ambasadorul rus la Varşovia pentru explicaţii, după ce Moscova a negat că ar fi fost responsabilă.

Grupul G7 sprijină Polonia şi Ucraina, după explozia de la graniţa celor două ţări

Grupul de naţiuni G7 a lansat o declaraţie cu privire la reunirea din Bali. Declaraţia au fost publicată de Comisia Europeană, care a fost reprezentată la reuniune:

"Condamnăm atacurile barbare cu rachete pe care Rusia le-a comis marţi asupra oraşelor şi infrastructurii civile ucrainene. Am discutat despre explozia care a avut loc în partea de est a Poloniei, lângă graniţa cu Ucraina. Oferim sprijinul nostru deplin şi asistenţa pentru ancheta în curs a Poloniei. Rămânem în legătură strânsă pentru a determina următorii paşi de urmat, pe măsură ce ancheta continuă. Reafirmăm sprijinul nostru ferm pentru Ucraina şi poporul ucrainean în faţa agresiunii ruse în curs de desfăşurare, precum şi disponibilitatea noastră continuă de a trage Rusia la răspundere pentru atacurile sale asupra comunităţilor ucrainene, chiar dacă G20 se întâlneşte pentru a face faţă impactului mai larg al războiul. Cu toţii transmitem condoleanţe familiilor victimelor din Polonia şi Ucraina."

G7 este format din SUA, Marea Britanie, UE, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia. 

Incidentul din Polonia ascunde riscul destabilizării întregii regiuni (preşedintele Bulgariei)

Preşedintele Rumen Radev a comentat într-o declaraţie exploziile din estul Poloniei, din apropiere de graniţa cu Ucraina, despre care se suspectează că ar fi provocate de rachetele ruseşti căzute în urma bombardamentelor masive de marţi din Ucraina. Două persoane şi-au pierdut viaţa în incident.

"Incidentul din Polonia, care a dus la pierderea de vieţi omeneşti, este inacceptabil, riscând să destabilizeze întreaga regiune şi să extindă sfera teritorială a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

"Este necesar să se clarifice imediat acest caz periculos şi să se ia măsuri adecvate. Fiecare zi a acestui război distruge viitorul Europei şi al lumii. Păstrarea capacităţilor moderne de apărare şi a unităţii în alianţă sunt de o importanţă cheie pentru menţinerea păcii", a menţionat preşedintele.

Şeful SMAp, generalul Daniel Petrescu, după căderea rachetelor la Przewodow: Armata României rămâne solidară cu Armata Poloniei

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a discutat cu omologul polonez, generalul Rajmund Andrzejczak, după incidentul din proximitatea graniţei Poloniei cu Ucraina în care au murit doi oameni. 

'Suntem în contact şi ne informăm reciproc. Armata României rămâne solidară cu Armata Poloniei şi sprijină demersul camarazilor polonezi pentru adoptarea măsurilor aliate necesare, după clarificarea incidentului', a scris generalul Petrescu pe pagina sa de Facebook.

Marţi, doi oameni au murit după ce două rachete au lovit satul Przewodow din Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, în timpul atacurilor ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, după cum a relatat presa locală preluată de Reuters. Polonia a decis, marţi seară, să ridice nivelul de alertă la anumite unităţi militare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia.

Ambasadorii NATO se vor întâlni miercuri, la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei Nord-Atlantice, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni. Articolul 4 din Tratatul NATO prevede că 'părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre părţi'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel