Întâlnire B9. Iohannis a cerut îmbunătățirea poziției de pe Flancul Estic
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Presidency.ro
Sursă foto: Presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a anunțat întâlnirea în format B9, susținută alături de președintele Andrzej Duda, în care a fost discutată situația flancului estic. 

Președintele Klaus Iohannis a postat pe Twitter un mesaj, în care a anunțat o reuniune B9, pe care o va co-prezida alături de președintele polonez Andrzej Duda. 

”O întâlnire importantă a București9 pe care o voi găzdui alături de președintele Andrzej Duda. În intervenția mea, am cerut o îmbunătățire coerentă și unitară a poziției de descurajare și apărare de pe flancul de est și în special la Marea Neagră”, a scris președintele pe Twitter. 

Iohannis: România susține Ucraina

Într-o postare ulterioară, președintele Iohannis a exprimat susținerea pentru poporul ucrainean. 

”Susținem poporul ucrainean, instituțiile și reprezentanții săi aleși democratic. Continuăm să susținem complet suveranitatea și integritatea teritorială, dar și voința de a-și alege propria legislație externă. Asemenea și pentru Republica Moldova și Georgia”, a mai transmis Klaus Iohannis. 

Un grav moment ce succede al Doilea Război Mondial

Șeful statului a spus că în Ucraina se produce unul din cele mai grave momente de după cel de-al Doilea Război Mondial, transmite Mediafax. 

Președintele României, Klaus Iohannis, a găzduit, vineri, alături de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, summitul Formatului București 9 (B9), desfășurat în format hibrid. Pe lângă liderii statelor din Formatul B9, la discuții a participat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Această reuniune la nivel înalt a fost convocată în contextul agresiunii armate nejustificate, ilegale și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, precedate de recunoașterea ilegală de către statul rus a autoproclamatelor provincii Donețk și Lugansk, părți integrante ale teritoriului Ucrainei. Reuniunea B9 a avut loc și în contextul Summitului NATO, desfășurat în aceeași zi”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Formatul B9, într-o formă eficientă

Potrivit autorităților, președintele României a salutat, în cadrul intervenției sale, coordonarea eficientă în Formatul B9 în ceea ce privește gestionarea crizei fără precedent din imediata vecinătate a Flancului Estic, care afectează în mod substanțial securitatea europeană, euroatlantică și globală.

De asemenea, președintele României „a condamnat în termenii cei mai fermi acțiunea inacceptabilă a Rusiei de agresiune militară împotriva Ucrainei, subliniind că acesta este un act care aduce prejudicii grave asupra dreptului internațional și ordinii internaționale bazate pe reguli. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acesta reprezintă unul din cele mai grave momente de după cel de-al Doilea Război Mondial”.

Președintele României a vorbit și despre solidaritatea cu Ucraina și cu poporul ucrainean. În plus, șeful statului a virbit despre măsurile de apărare pe care le va lua NATO.

„Cu privire la răspunsul NATO la actualul context de securitate din regiune, Președintele Klaus Iohannis a reiterat că evoluțiile recente de securitate arată necesitatea consolidării coerente și unitare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră, precum și necesitatea urgentării creării Grupului de Luptă al NATO în România. Președintele României a subliniat importanța menținerii sprijinului pentru Ucraina și pentru partenerii din regiune care se află sub presiunea Rusiei, în special Republica Moldova și Georgia, inclusiv pentru creșterea rezilienței acestora. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că Rusia deține toată responsabilitatea pentru situația curentă și că trebuie să fie trasă la răspundere pentru aceste acte de o gravitate extraordinară”, a precizat Klaus Iohannis.

Aliații reuniți în Format B9 au discutat și despre sprijinul pe plan politic, economic și umanitar pe care îl pot acorda Ucrainei.

Ultimele informații din Ucraina

Ministerul Apărării ucrainean a afirmat vineri că peste 1.000 de soldați ruși au fost uciși până acum în conflictul din Ucraina, transmite Reuters.

”Rusia nu a suferit atât de multe pierderi umane în timpul luptelor în niciunul dintre conflictele armate de la începerea lor”, a adăugat ministerul.

Trupe ucrainene s-au deplasat în Kiev cu echipament militar greu pentru a apară capitală Ucrainei. ”Orașul este în modul apărare”, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko.

Vezi ultimele informații din Ucraina în LIVE TEXT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel