Insulele Solomon acuză Australia de „ingerință străină” în treburile sale interne și de „atac asupra democrației parlamentare”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Prim-ministrul Insulelor Solomon a răspuns cu furie la o ofertă din partea guvernului australian de a ajuta la finanțarea alegerilor naționale, numind-o „ingerință străină”.

Guvernul lui Manasseh Sogavare a adăugat că momentul ofertei din Australia a fost „nepotrivit”, venind „într-o perioadă în care un proiect de lege pentru amânarea alegerilor... este acum în fața Parlamentului Național al Insulelor Solomon pentru deliberări”.

Luna trecută, guvernul lui Sogavare a înaintat parlamentului un proiect de lege pentru a amâna cu șapte luni alegerile naționale, care urmează să fie organizate la jumătatea anului 2023, până după găzduirea Jocurilor Pacificului, guvernul Insulelor Solomon afirmând că țara nu are capacitatea să găzduiască ambele evenimente într-un an.

Decizia a stârnit îngrijorare pe plan intern, parlamentarii opoziției spunând că decizia este o prostie.

Liderul opoziției din Insulele Solomon, Matthew Wale, a declarat pentru The Guardian că e de părere că decizia de a amâna alegerile este o „acapare de putere” și genul de eroziune a proceselor democratice de care se temea când Sogavare a semnat un pact de securitate secret cu China, în aprilie.

Australia vrea să finanțeze organizarea alegerilor

Australia oferă în mod regulat sprijin financiar și logistic țărilor din Pacific pentru a ajuta la desfășurarea alegerilor naționale, inclusiv la alegerile anterioare din Insulele Solomon și la alegerile recente din Papua Noua Guinee.

Ministrul de externe australian, Penny Wong, a spus că oferta reflectă „angajamentul istoric și de lungă durată” al Australiei față de democrația din Pacific, menționând că Australia a oferit anterior sprijin Insulelor Solomon.

Senatorul Wong a spus că este „o obișnuință” ca guvernul să susțină alegerile în Pacific.

Sogavare a spus că guvernul nu a avut nicio problemă cu oferta în sine, spunând că „recunoaște și apreciază oferta”, dar e o problemă că aceasta a fost făcută publică.

„Am făcut o ofertă de asistență și este decizia Insulelor Solomon dacă răspund și cum doresc să răspundă”, a declarat marți Penny Wong, ministrul de externe al Australiei, pentru ABC Radio.

Sogavare precizează că guvernul Insulelor Solomon a primit o scrisoare de la Wong săptămâna trecută prin care oferă finanțare pentru alegeri.

„Guvernul Insulelor Solomon era în proces de răspuns când ministrul australian de externe a făcut un anunț către presa australiană despre această ofertă. Acest anunț a fost făcut în aceeași zi în care proiectul de lege a fost citit pentru prima dată în Parlament”, a spus el, scrie The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel