Data publicării:
Insula Șerpilor, ocupată de ruși. Al cui este, de fapt, acest teritoriu și de ce este important din punct de vedere strategic
Insula Șerpilor a fost ocupată de ruși. Află în articol mai multe detalii despre acest teritoriu și importanța sa strategică.
Insula Șerpilor a fost capturată de ocupanții ruși. Acest lucru a fost raportat de Serviciul de Grăniceri de Stat al Ucrainei (Vezi mai mult AICI).
Unde se află Insula Șerpilor. A fost toată a României
Insula Șerpilor este o insulă din Marea Neagră, clasificată drept „stâncă” în sensul Convenției de la Montego Bay privind Dreptul Mării din cauza lipsei de surse proprii de apă potabilă. Aceasta este situată la 45 de km de țărmurile României și Ucrainei, în dreptul golfului Musura.
Tratatul de Pace de la Paris dintre România și Puterile Aliate și Asociate din 1947 a lăsat României Insula Șerpilor, însă aceasta a fost transferată ilegal de URSS după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și anexată în cursul anului 1948, potrivit Wikipedia. În prezent este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina.
Importanța strategică a Insulei Șerpilor
Cu o suprafață de doar 17 hectare, insula Șerpilor nu prezintă o mare importanță din punct de vedere teritorial, în schimb are importanță din punct de vedere strategico-militar și economic.
Curtea Internațională de Justiție de la Haga a hotărât în 2009 că României îi revine 9.700 km pătrați din platoul continental de lângă insulă, deși pretențiile teritoriale ale ambelor state aflate în dezacord (România și Ucraina) erau semnificativ mai mari. Se remarcă a fi prima și unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României de după Marea Unire din 1918.
Insula nu a avut în trecut importanță din punct de vedere economic, dar apele sale teritoriale au căpătat una deosebită după 1980, odată cu descoperirea sub sedimentele submerse dimprejur, a unor zăcăminte de petrol și gaz natural. Prin urmare, unul dintre interesele Rusiei privind Insula Șerpilor este faptul că acolo există mare potențial de explorare și exploatare a resurselor de hidrocarburi.
Astfel, Insula Șerpilor reprezintă pentru Ucraina un important punct strategic. Canalele navigabile din apropierea insulei se întind pe 12 mile marine și fac legătura către orașele-port Odesa şi Kherson. Prin ocuparea acestei insule, Ucraina ar putea să fie izolată din punct de vedere economic. Canalele navigabile care înconjoară Insula Șerpilor pot deveni ”puncte de intrare” pentru aprovizionări, scrie ȘtirileKanalD.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News