Insula Șerpilor, bombardată din nou. Rusia anunță un atac aerian asupra armatei ucrainene
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Insula Șerpilor, bombardată din nou. Rusia anunță un atac aerian asupra armatei ucrainene / Foto: Captură Google Maps
Insula Șerpilor, bombardată din nou. Rusia anunță un atac aerian asupra armatei ucrainene / Foto: Captură Google Maps
Rușii ar fi lansat un nou atac pe Insula Șerpilor.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat un atac aerian pe Insula Șerpilor, acolo unde acum se află armata ucraineană, scrie Interfax.

Potrivit reprezentantului oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, în jurul orei 5 dimineața, mai mulți militari ucraineni au aterizat pe insulă dintr-o barcă cu motor și au fost fotografiați cu un steag.

„Aeronava Forțelor Aerospațiale Ruse a lansat imediat o lovitură cu rachete de înaltă precizie pe Insula Șerpilor, în urma căreia o parte din personalul militar ucrainean a fost distrus. Supraviețuitorii au fugit în direcția așezării Primorskoye din regiunea Odesa.”, a spus Konașenkov.

Insula Șerpilor, situată în partea de nord-vest a Mării Negre, a intrat sub controlul armatei ruse în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina. Pe 30 iunie, Konașenkov a anunțat retragerea armatei ruse de pe Insula Șerpilor. Potrivit acestuia, aceasta a fost făcută "ca un pas de bunăvoință, o demonstrație că Rusia nu împiedică exportul de cereale și produse agricole din Ucraina". În schimb, armata ucraineană a publicat un video în care a arătat cum au fost goniți rușii de pe Insula Șerpilor, negând faptul că aceștia au plecat de bună-voie.

VEZI ȘI: Video cu momentul în care ucrainenii i-ar fi gonit pe ruși de pe Insula Șerpilor. "Pământul le ardea sub picioare, marea fierbea"

Steagul Ucrainei a fost din nou arborat pe Insula Șerpilor

Steagul ucrainean a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, a declarat o purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene, după ce trupele ruse s-au retras din avanpostul strategic, săptămâna trecută (citește AICI).

„Teritoriul [Insula Șerpilor] a fost returnat jurisdicției Ucrainei”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferință de presă, conform Al Jazeera. Vezi mai mult AICI.

După retragere, Rusia își bombardează propriile instalații de pe Insula Șerpilor

Forțele ruse au încercat să își bombardeze propriile instalații de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, după retragere, astfel încât acestea să nu poată fi folosite ucraineni, susține analistul militar Michael Clarke.

Trupele ruse s-au retras joi de pe Insula Șerpilor, iar vineri au fost acuzate de armata ucraineană că folosește avioane SU-30 pentru a ataca insula cu bombe cu fosfor.

”Astăzi, în jurul orei de 18:00, (…) avioanele SU-30 ale forțelor aeriene ruse au efectuat de două ori lovituri cu bombe cu fosfor pe insula Zmiinyi (Insula Șerpilor, n.r.)”, spunea, vineri, armata Ucrainei, potrivit Sky News citat de B1Tv.

Rusia își bombardează propriile instalații de pe Insula Șerpilor ca să nu fie folosite de ucraineni, a explicat un analist militar britanic

”Nu este clar dacă acea unitate mai este operațională, dacă au atins ceea ce ținteau pe insulă”, a declarat Michael Clarke.

”Ucraina probabil că nu va ocupa insula cu nicio forță, deoarece oricine de pe Insula Șerpilor este vulnerabil în fața unui tip de atac. Însă cu siguranță acum rușii nu o au. Așa că Odesa a devenit un pic mai sigură”, a continuat analistul militar.

Vorbind despre misiunea în desfășurare pentru exportul de cereale din Ucraina, el a menționat că un organism internațional ca ONU ar putea „să intre și să scoată cerealele, și să protejeze convoaiele care intră și ies”. Citește continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel