Insula în apropierea căreia numărul rechinilor este în creștere. Ce spun experții
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Insula în apropierea căreia numărul rechinilor este în creștere. Ce spun experții / Foto: Pexels
Insula în apropierea căreia numărul rechinilor este în creștere. Ce spun experții / Foto: Pexels
În apropierea unei insulei, au fost observați tot mai mulți rechini.

Rechinii au fost observați în apele care înconjoară Long Island, insula din SUA care este celebră pentru plajele sale cu nisip fin. Experții spun că acest fenomen nu este neapărat un lucru rău, scrie syracuse.com.

Oceanele mai curate, temperaturile mai calde ale apei și o reapariție a peștilor bunker cu care se hrănesc rechinii sunt considerați principalii factori care au dus la creșterea numărului prădătorilor, potrivit experților. Detectarea rechinilor, de la drone la elicoptere, s-a îmbunătățit și ea, iar rapoartele sunt ușor răspândite prin rețelele sociale.

”Există mult mai mulți rechini decât acum 10 sau 15 ani", a declarat Christopher Paparo, managerul Centrului de Științe Marine al Universității Stony Brook, pentru Newsday. "Descoperim aici rechini, balene și delfini. În anii 1960, nu aveam rechini, balene și delfini.", a mai spus el.

Cât de dese sunt atacurile rechinilor asupra oamenilor

Atacurile de rechini în zonă au fost foarte rare până de curând, cu o medie de aproximativ un caz raportat o dată la 10 ani în ultimul secol, a raportat Newsday. Doi salvamari au suferit mușcături, iar o a treia persoană a fost mușcată în ceea ce ar fi fost un atac de rechin, în ultimele două săptămâni, a relatat ziarul, potrivit The New York Post.

Statele Unite au înregistrat 47 de mușcături de rechin în 2021, o creștere cu 42% față de 33 de incidente raportate în 2020, conform înregistrărilor ținute de Fișierul internațional de atacuri de rechin al Muzeului de Istorie Naturală din Florida.

În comitatul Suffolk, salvamarii folosesc binoclul pentru a scana apele și pentru a găsi bancuri mari de pești care atrag rechinii. În urmă cu doi ani, salvamarii de la Smith Point au lansat două scutere de apă pentru a investiga teritoriul, după ce au văzut activitate aproape de țărm. În cele din urmă, au trebuit să elibereze plaja după ce un mare rechin alb, care se hrănea cu cadavrul unei balene, a ajuns la foarte aproape de plajă.

A fost prima dată în mai bine de 30 de ani când o observare a rechinului a determinat acest răspuns, a declarat Keith Kolar, șeful adjunct al salvamarilor din județ, pentru Newsday. A doua oara a avut loc după ce un salvamar a fost mușcat luna aceasta.

Experții spun că această creștere a numărului de rechini este un semn că eforturile de conservare au reușit să ajute la restabilirea echilibrului ecologic al oceanelor, după ce pescuitul excesiv, poluarea și o mișcare de a ucide rechinii, parțial inspirată de filmul din 1975 „Fălcile”, și-au redus numărul.

Un român a dat nas în nas cu rechin la Costinești. "Nu îmi venea să cred că sunt atât de norocos"

Un instructor de scufundări român a povestit experiența trăită când s-a întâlnit cu un rechin în zona epavelor de la Costineşti. În zona litoralului românesc trăiește câinele de mare, iar specialiștii spun că nu este o specie agresivă, până acum nefiind înregistrat vreun atac asupra oamenilor. Totuși, în urmă cu cinci ani, Dragoș Popescu a întâlnit un astfel de exemplar în timp ce făcea scufundări la Costinești. El a reușit chiar să îl și fotografieze.

"Am fost uimit, nu îmi venea să cred că sunt atât de norocos încât să întâlnesc un rechin în Marea Neagră. Cu siguranţă a fost o întâlnire norocoasă şi neaşteptată, cu cât rechinii se apropie de ţărm şi trăiesc pe fundul mării. Speciile de rechin din Marea Neagră nu trec de 1,80 metri lungime şi nici nu sunt periculoase întrucât nu atacă omul. Eu atunci mă aflam cam la o adâncime de 10 – 20 de metri, iar în acea zonă fundul mării coboară până la 32 – 34 metri,", a povestit instructorul de scufundări. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel