Institutul ARGUMENT, sondaj: Cât au reușit specialiștii să surprindă din evoluția de pe parcursul anului 2021
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mădălina Hideg
WhatsApp
Cum vrea Guvernul să ne convingă să muncim până la 70 de ani
Cum vrea Guvernul să ne convingă să muncim până la 70 de ani
În luna ianuarie 2021, Institutul ARGUMENT a realizat pentru DCNEWS o cercetare tip RAND Corporation, la care au participat lideri de opinie din diverse domenii – de la reprezentanți ai mediului de afaceri la lideri sindicali, de la specialiști în domeniul economic și social până la specialiști în relații internaționale și politologi.

Aceștia au făcut previziuni pentru anul 2021, pe diverse teme de discuție propuse de către cercetătorii ARGUMENT. Cât au reușit specialiștii să surprindă din evoluția de pe parcursul anului care tocmai s-a încheiat?

PE DOMENIUL ECONOMIE

Liderii de opinie chestionați de ARGUMENT au apreciat că situația economică în 2021 nu va fi una tocmai bună: erau așteptate tăieri salariale ale bugetarilor, fără creștere economică, cu o inflație de până la 3%. Realitatea a fost însă cu totul alta: România a înregistrat o creștere economică surprinzătoare (7%, conform estimărilor pe care Comisia Europeană le-a făcut în noiembrie 2021), iar rata inflației a ajuns la aproape 8% - cel mai mare nivel din ultimii 10 ani! 

Specialiștii au fost rugați să estimeze și numărul de kilometri de autostradă dați în folosință în 2021 -  părerile au fost împărțite, unii spunând că vor fi până în 50 de km, alții că se vor inaugura până în 100 de km de autostradă. În realitate, a fost dat în folosință complet tronsonul Sebeș-Turda din Autostrada Transilvaniei și încă până în 10 km din autostrada de lângă Târgu Mureș – în total în jur de 50 de km. România se află pe ultimul loc în ceea ce privește numărul de km de autostradă raportat la 100.000 de locuitori. 

Diferențele dintre previziunile specialiștilor făcute în ianuarie și realitatea de la finele anului 2021 nu se datorează lipsei lor de viziune, ci lipsei de viziune și acțiune a liderilor politici, care iau decizii fără să țină cont de efectele pe termen mediu și lung ale acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel