Data actualizării:
Data publicării:

Institutul ARGUMENT, cercetare pentru DCNEWS. Predicțiile analiștilor pe social și politică externă

Autor: Mădălina Hideg | Categorie: Politica
WhatsApp

În luna ianuarie 2021, Institutul ARGUMENT a realizat pentru DCNEWS o cercetare tip RAND Corporation, la care au participat lideri de opinie din diverse domenii – de la reprezentanți ai mediului de afaceri la lideri sindicali, de la specialiști în domeniul economic și social până la specialiști în relații internaționale și politologi. 

Aceștia au făcut previziuni pentru anul 2021, pe diverse teme de discuție propuse de către cercetătorii ARGUMENT. Cât au reușit specialiștii să surprindă din evoluția de pe parcursul anului care tocmai s-a încheiat?

POLITICĂ EXTERNĂ

Previziunile la acest capitol au fost printre cele mai acurate, având în vedere că mediul socio-economico-politic internațional este mult mai previzibil decât cel din România. Specialiștii care au răspuns întrebărilor ARGUMENT au apreciat că, în 2021, relațiile dintre Uniunea Europeană și China vor fi la fel sau chiar îmbunătățite față de 2020, în timp ce relațiile cu Statele Unite ale Americii vor fi clar îmbunătățite (mai ales în contextul preluării puterii de către Joe Biden). Tensiunile dintre Grecia și Turcia vor rămâne la același nivel, iar Vladimir Putin va fi indubitabil în continuare președintele Rusiei (având în vedere că în septembrie urma să se desfășoare o rundă de alegeri). 

În ceea ce privește urmașul Angelei Merkel, specialiștii nu s-au pronunțat. A existat o singură nominalizare pentru Merz, cel care se prefigura drept viitorul președinte al CDU, însă parlamentarii germani l-au preferat pe social democratul Olaf Scholz.

SOCIAL

Cele mai multe întrebări de la acest capitol au avut legătură cu situația pandemică în care ne aflam în luna ianuarie a anului trecut. Astfel, liderii de opinie selectați să facă parte din studiul ARGUMENT au fost întrebați când cred că se va termina pandemia generată de coronavirus. Majoritatea specialiștilor au apreciat că acest lucru se va întâmpla la sfârșitul anului 2021 – o singură persoană a fost de părere că pandemia se va încheia în mai mult de un an. Să reamintim însă că, la data realizării cercetării, abia fuseseră pregătite primele seruri de imunizare, existând opinia largă că pe măsură ce va avansa vaccinarea, virusul va scădea din agresivitate și răspândire.  Din păcate, nu numai că nu s-a terminat pandemia, dar suntem în plin val 5 al îmbolnăvirilor cu diferite variante ale COVID-19.

De altfel, cei mai mulți dintre cei intervievați au fost de părere că, la sfârșitul anului 2021, în România nu se va depăși rata de vaccinare de 50%. 

Având în vedere că specialiștii se așteptau la un an dificil, cu tăieri de salarii și fără creștere economică, au considerat aproape în unanimitate că 2021 va fi un an cu multe greve, dar nu neapărat cu mișcări ample de protest. Mai multe companii mari s-au confruntat cu greve ale angajaților spre final de an (OMV Petrom, Poșta Română), dar acestea nu au ajuns neapărat în atenția opiniei publice. Cât despre protestele de anvergură, acestea nu au avut loc, într-adevăr. Au fost doar câteva încercări de revoltă împotriva restricțiilor datorate pandemiei și împotriva vaccinului, monopolizate de către AUR, care nu au prins amploarea așteptată. Poate tocmai pentru că au fost politizate, sau pentru că nu au reușit să stârnească suficientă emoție colectivă ori nu au avut o temă foarte clar conturată. 

Chiar dacă instabilitatea generată de deciziile oamenilor politici, în contextul oricum imprevizibil al pandemiei de coronavirus, predicțiile specialiștilor nu au reușit să fie 100% îndeplinite, un astfel de demers științific poate sta la baza argumentării unor decizii privind politicile publice, dovedindu-și utilitatea și oportunitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel