Instanța ucraineană a condamnat încă doi soldați ruși pentru de crime de război
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Asim Alnamat/ Pexels
Fotografie de la Asim Alnamat/ Pexels
Un tribunal ucrainean a condamnat doi soldați ruși capturați la peste 11 ani de închisoare fiecare pentru că au bombardat o zonă civilă din estul țării, pe fondul ofensivei de la Moscova.

Condamnarea de marți a lui Alexandru Bobikin și Alexander Ivanov este al doilea verdict pronunțat în procesele pentru crime de război organizate de Ucraina de la începutul invaziei Rusiei la sfârșitul lunii februarie.

Vinovați pentru încălcarea legilor și obiceiurilor războiului

Bobikin și Ivanov, care au urmărit procedurile de la tribunalul districtual Kotelevska din centrul Ucrainei dintr-o cutie de sticlă armată, ambii au pledat vinovați săptămâna trecută pentru ”încălcarea legilor și obiceiurilor războiului”.

”Vinovăția lui Bobikin și Ivanov a fost dovedită pe deplin”, a spus judecătorul Evhen Bolybok. Nu a existat un răspuns imediat la judecata de la Moscova.

Cei doi au recunoscut că fac parte dintr-o unitate de artilerie care a tras în ținte din regiunea Harkiv, din nord-estul Ucrainei, din regiunea vecină Belgorod din Rusia, potrivit Al Jazeera.

Obuzul a distrus o școală din orașul Derhachi, dar nu a provocat victime, au spus procurorii. Bobikin și Ivanov, descriși ca șofer de artilerie și trăgător, ar fi fost capturați după ce au trecut granița și au continuat bombardarea.

Procurorii au cerut instanței să îi închidă pe membrii serviciului rus pentru 12 ani, în timp ce apărarea lor a cerut clemență, spunând că cei doi soldați au urmat ordinele și regretă faptele.

Mii de civili uciși

Evoluțiile de marți au survenit după ce, săptămâna trecută, un tribunal de la Kiev l-a condamnat pe soldatul rus de 21 de ani Vadim Shishimarin la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil ucrainean neînarmat.

Shishimarin a fost acuzat că l-a împușcat în cap pe Oleksandr Shelipov, în vârstă de 62 de ani, în regiunea Sumy, din nord-estul Ucrainei, în primele zile ale războiului. Avocatul său a spus că împotriva verdictului va fi depus un recurs.

Sunt așteptate multe alte astfel de procese atât în ​​Ucraina, cât și în Rusia, care a negat în mod obișnuit că forțele sale au vizat civili sau au comis crime de război și se crede că se pregătește pentru propriile audieri pentru soldații ucraineni capturați.

Procuratura Generală a Ucrainei investighează peste 14.000 de cazuri de presupuse crime de război 

Peste 4.000 de civili, inclusiv zeci de copii, au fost uciși în Ucraina de când președintele Vladimir Putin a lansat ofensiva Rusiei, potrivit Națiunilor Unite.

Bilanțul include numeroase victime suspectate de crime de război în zonele ocupate în prezent sau anterior de forțele ruse, precum Mariupol și Bucha.

Citește și...

Primul soldat rus judecat pentru crime de război, condamnat la închisoare pe viață. „Aș vrea să-mi cer scuze"

Tribunalul Districtual Solomensky din Kiev a anunțat astăzi verdictul asupra soldatului rus Vadim Shishimarin, în vârstă de 21 de ani, care este acuzat că a ucis un civil pe teritoriul Ucrainei pe 28 februarie. Instanța l-a găsit vinovat pe Vadim Shishimarin și l-a condamnat la închisoare pe viață în temeiul articolului privind încălcarea legilor și obiceiurilor războiului (Partea 2 a articolului 438 din Codul penal al Ucrainei).

Astfel, Tribunalul Districtual Solomensky din Kiev l-a găsit pe sergent vinovat de încălcarea legilor și obiceiurilor războiului, combinată cu uciderea premeditată a ....Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel