Instanța supremă a Uniunii Europene sancționează Ungaria pentru așa-numita lege „Stop Soros”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Instanța supremă a Uniunii Europene a hotărât că Ungaria a încălcat legislația UE.

Instanța supremă a Uniunii Europene a hotărât că Ungaria a încălcat legislația UE, transformând în infracțiune sprijinirea de către persoane sau organizații a migranților și refugiaților solicitanți de azil, într-o nouă lovitură legală pentru guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban.

Decizia de marți este cea mai recentă dintr-o serie de hotărâri ale Curții Europene de Justiție (CEJ) împotriva măsurilor legale despre care Orban a spus că apără UE împotriva imigrației ilegale.

Ungaria a ridicat o gard de sârmă la granița cu Serbia și Croația

Ungaria a ridicat o barieră din sârmă la granița sa cu Serbia și Croația în 2015, când peste un milion de persoane, majoritatea fugind de conflictul din Siria, au intrat în UE, venind din Turcia, prin Grecia. Zeci de mii de oameni în zonele nordice ale blocului comunitar, în căutarea unor vieți mai bune.

Pe măsură ce soseau mai multe persoane, Orban a început să-l acuze pe miliardarul american de origine maghiară George Soros și ONG-urile sale că încurajează refugiații și solicitanții de azil să intre în Ungaria. În 2018, guvernul Ungariei a introdus o legislație cunoscută sub denumirea de legile „Stop Soros”, care ar transforma în infracțiune ajutarea solicitanților de azil.

Ungaria nu și-a îndeplinit obligațiile față de UE

Curtea Europeană de Justiție a spus că Ungaria nu și-a îndeplinit obligațiile față de UE „prin incriminarea, în dreptul său național, a acțiunilor oricărei persoane care, în legătură cu o activitate de organizare, oferă asistență în ceea ce privește depunerea unei cereri de azil în teritoriu."

Instanța din Luxemburg a declarat că legislația restricționează „dreptul de acces al solicitanților de protecție internațională și dreptul de a comunica cu acele persoane”, precum și dreptul solicitanților de azil de a consulta un consilier juridic.

Instanța a spus că legea nu poate fi justificată prin intenția de a preveni „asistența utilizării abuzive a procedurii de azil și a imigrației ilegale bazată pe înșelăciune”, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel