Insomnia: din ce cauze apare și ce tratament funcționează cu adevărat
Când suferi de insomnie, mersul la culcare devine un stres în sine: adormi greu sau te trezești în miezul nopții fără să poți să mai adormi la loc. Tulburarea de somn devine serioasă atunci când persistă peste trei luni și afectează calitatea vieții.
Dacă nu este tratată corespunzător, insomnia poate crește riscul de accident vascular cerebral și de alte probleme de sănătate cauzate de privarea de somn, atenționează medicii.
Potrivit specialistului în somnologie, insomnia se poate manifesta în diverse moduri, respectiv: dificultatea de a adormi (inițierea somnului), dificultatea de a menține somnul (treziri frecvente), somnul poate fi de o calitate nesatisfăcătoare (somn neodihnitor).
„Pentru a pune diagnosticul de insomnie, tulburarea de somn trebuie să se manifeste cel puțin trei luni și să afecteze semnificativ calitatea vieții.“, declara Dr. Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, cu competență în somnologie.
Care sunt cauzele insomniei, în funcție de tipul tulburării de somn
Cauzele insomniei depind de tipul de insomnie de care suferi.
Insomnia pe termen scurt sau insomnia acută poate fi cauzată de o serie de factori, printre care:
- stresul;
- un eveniment neplăcut sau chiar traumatic;
- modificări ale obiceiurilor de somn, cum ar fi dormitul la hotel sau într-o casă nouă;
- dureri fizice;
- diferență de fus orar;
- anumite medicamente.
Ce boli ascunde insomnia?
- probleme medicale asociate cu dureri care fac dificil somnul odihnitor, cum ar fi artrita sau durerile de spate;
- probleme psihologice, cum ar fi anxietatea sau depresia;
- consumul unor substanțe (alcool, cafeină, nicotină etc.);
- unele medicamente (anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă: antidepresive, tratamente pentru astm și pentru hipertensiune arterială pot afecta somnul. Și unele medicamente fără rețetă pot îngreuna somnul: anumite analgezice, antialergice și tratamente pentru răceală sau pentru slăbit conțin cafeină);
- sindromul de apnee în somn;
- boala de reflux gastro-esofagian;
- hipertiroidismul (o tiroidă hiperactivă face dificil somnul odihnitor. Adormi mai greu din cauza stării constante de agitație și iritabilitate. De asemenea, este posibil să te trezești frecvent în timpul nopții din cauza transpirațiilor nocturne sau a nevoii de a merge la toaletă);
- diabet (problemele de somn pot să apară pe fondul fluctuațiilor glicemiei pe parcursul nopții, dar și din cauza nevoii frecvente de a bea apă și de a merge la toaletă).
Cei cu venituri mici au un risc mai mare de insomnie
Insomnia poate apărea la orice vârstă, dar este mai probabil să afecteze femeile decât bărbații.
Potrivit Institutului Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui din SUA (NHLBI), persoanele cu anumiți factori de risc sunt mai susceptibile să se confrunte cu insomnia. Acești factori de risc includ:
- un nivel crescut de stres;
- tulburări emoționale, cum ar fi depresia sau suferința legată de un eveniment traumatic;
- venituri mici;
- călătorii în zone cu diferențe de fus orar;
- sedentarism;
- modificări ale programului de lucru sau lucrul în ture de noapte.
Tratament personalizat pentru insomnie
Există atât tratament farmaceutic, cât și non-farmaceutic pentru insomnie. Cel mai important este, însă, să faci echipă cu un medic specializat în patologiile somnului atunci când alegi măsurile de tratament care funcționează pentru tine.
Potrivit medicului, succesiunea corectă a intervențiilor terapeutice trebuie recomandată și monitorizată de către un specialist sau de o echipă medicală cu experiență în patologiile somnului.
„Insomnia secundară (cauzată de altă problemă de sănătate sau de altă tulburare a somnului) se poate rezolva doar prin tratamentul patologiei de bază care a cauzat-o“, adaugă dr. Răzvan Lungu, potrivit smartliving.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News