Data publicării:
Înșelătorie online cu valize. Poţi rămâne fără banii de pe card! Semnele care îți arată clar că e doar o păcăleală
O nouă înșelătorie online a apărut pe rețelele de socializare.
O nouă înșelătorie online circulă pe Facebook. Un grup numit "Genți și valize" susține că vinde trolere cu doar 9,88 pentru că o firmă denumită "Sаmsonite" și-ar închide sucursalele din Europa de Est, iar din acest motiv ar fi scos la vânzare 20.000 de astfel de valize.
"Locuiți în Rоmânia? Sаmsonite, care își închide sucursalele din Europa de Est, vinde 20.000 de valize rămase la doar 9,88 LEI. Datorită unei noi strategii promоționale, fiecare român poate primi astăzi una dintre cele 1.000 de valize. Răspunde la chestionar, completează datele și primește livrarea. Click pentru a afla mai multe", scrie în postare.
La prima vedere pare o ofertă de nerefuzat, dar dacă analizăm mai atent acest anunț, vedem primele semne ale unei înșelătorii online. În primul rând, prețul atât de mic nu pare deloc credibil. Chiar dacă ar fi vorba despre o companie care își închide sucursalele, cu siguranța nu și-ar vinde marfa chiar atât de ieftin.
În al doilea rând, atunci când dai să apeși pentru a completa chestionarul la un moment dat ți se cer datele personale. Știm deja că e periculos să faci asta, iar experții români ne-au avertizat în repetate rânduri să nu dăm date despre noi în astfel de cazuri.
VEZI ȘI: Înșelătorii online. Ce trebuie să faci dacă ai căzut în plasă. Avertismentul specialiștilor
În al treilea rând, dacă te uiți atent la comentariile postării vei observa că acei clienți care se laudă că și-au primit acasă valizele și că sunt mulțumiți de achiziție sau cei care se arată interesați de ofertă sunt, de fapt, doar niște conturi false.
Pașii pe care trebuie să îi urmezi ca să nu deșii victima înșelătoriilor online
În lumea digitală, înșelătoriile online pot fi destul de sofisticate și pot fi dificil de detectat la prima vedere. Cu toate acestea, există câțiva pași pe care îi puteți urma pentru a vă proteja și a vă asigura că nu cădeți în capcana unei înșelătorii online atunci când cumpărați produse sau furnizați date personale:
1. Verificați site-ul: Asigurați-vă că site-ul de pe care cumpărați este autentic și de încredere. Verificați adresa web (URL) pentru a se asigura că este corectă și că are un certificat de securitate (HTTPS) pentru a proteja datele dumneavoastră personale.
2. Citiți recenziile și feedback-ul: Încercați să găsiți recenzii și feedback de la alți clienți care au cumpărat deja de pe acel site. Comentariile negative sau experiențele proaste pot fi semnale de avertizare.
3. Citiți politica de confidențialitate: Verificați politica de confidențialitate a site-ului pentru a vedea cum vor fi utilizate și protejate datele dumneavoastră personale. Un site de încredere va fi transparent în privința acestor aspecte.
4. Fiți sceptici cu privire la oferte prea bune ca să fie adevărate: Dacă oferta pare prea bună ca să fie adevărată, este posibil să fie o înșelătorie. Fii sceptic și cercetați mai mult înainte de a cumpăra sau de a furniza date personale.
5. Nu oferiți informații personale sensibile pe e-mail sau mesaje: Companiile legitime nu vor solicita niciodată informații personale sensibile, cum ar fi parolele sau numerele cardurilor de credit, prin e-mail sau mesaje.
6. Fiți atenți la cererile neobișnuite: Dacă sunteți contactat de către cineva care vă cere date personale sau bani în mod neașteptat, fiți extrem de atenți. Verificați autenticitatea solicitării înainte de a oferi orice informație.
7. Instalați un software de securitate: Asigurați-vă că aveți instalat un software de securitate și un program antivirus bun pe dispozitivul dumneavoastră pentru a vă proteja împotriva amenințărilor cibernetice.
8. Fiți conștienți de phishing: Fiți atenți la mesajele sau link-urile suspecte pe care le primiți prin e-mail sau mesaje. Phishingul este o tactică comună folosită în înșelătorii online pentru a obține date personale.
Dacă sunteți încă nesigur în legătură cu un anumit site sau tranzacție online, este întotdeauna mai bine să fiți precaut și să evitați să furnizați date personale sau să faceți achiziții în acele circumstanțe. În cazul oricărei suspiciuni, puteți solicita sfatul și ajutorul unei persoane de încredere sau al unei autorități relevante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News