Data publicării:

Înșelăciuni online cu anunţuri de vânzări auto. Poliţia Română: Distribuţi acest mesaj!

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Poliţia Română avertizează cu privire la o serie de înșelăciuni online privind vânzarea de autovehicule.

"În ultima perioadă, au fost sesizate mai multe cazuri de înșelăciuni, prin intermediul anunțurilor online, de tip vânzare de autovehicule. Prejudiciile înregistrate ajung la zeci de mii de euro, ultimul caz semnalat fiind de aproximativ 80.000 de euro.

Modul de operare? După postarea unor anunțuri de vânzare de autoturisme pe platforme cunoscute, potențialilor clienți li se solicită transferul unor sume de bani, pentru a face rezervarea acestora.

Autoturismele 'vândute' sunt prezentate a se afla pe teritoriul altor țări din Europa, iar, la încheierea tranzacției, sunt solicitate inclusiv sume aferente transportului către România.

Banii sunt transferați dintr-un cont într-altul, fiind retrași, fără ca tranzacția de vânzare-cumpărare să mai aibă loc efectiv. Vă prezentăm acest mod de operare cu speranța că împreună îl putem preveni.

Vă rugăm să distribuiți acest mesaj și să vă informați în detaliu înainte de încheierea oricărei tranzacții online!", transmite Poliţia Română.

Percheziţii în Bucureşti şi şase judeţe la o reţea de fraude informatice. Victime din Germania, Marea Britanie, Spania şi alte ţări

În această dimineaţă, poliţiştii din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Sibiu, au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii fraudelor informatice şi pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, în judeţele Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Dolj, Ilfov, Călăraşi şi în municipiul Bucureşti.

Au fost efectuate 13 percheziţii domiciliare şi puse în executare 6 mandate de aducere.

Acţiunea vizează completarea probatoriului într-o cauză penală în care este cercetată o grupare de criminalitate organizată, specializată în infracţiuni de fraudă informatică şi spălarea banilor, cu ramificaţii transfrontaliere, o primă etapă a activităţilor fiind desfăşurată la data de 11 noiembrie 2020.

Din cercetări a reieşit că membrii grupării ar fi modificat conturi legitime de pe portaluri de comerţ online, prin alterarea unor date personale ale titularilor, vizând în principal conturile bancare asociate.

Persoanele vătămate expediau sumele de bani aferente bunurilor promise/oferite spre vânzare, în conturi bancare controlate de către membrii grupării infracţionale.

De asemenea, membrii grupării ar fi postat anunţuri fictive pe site-uri internaţionale specializate în vânzarea de autoturisme sau închirieri imobile, şi, ulterior, ar fi deschis sau intermediat deschiderea de conturi bancare necesare pentru transferul banilor proveniţi din infracţiuni, atât în România, cât şi în Marea Britanie şi Italia, folosindu-se de documente de identitate falsificate.

Pe parcursul cercetărilor efectuate până la data de 11 noiembrie 2020, au fost identificate peste 2.000 de victime, în special din Germania, dar şi din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia şi Italia.

Sumele de bani obţinute din săvârşirea acestui gen de infracţiuni ar fi fost disimulate de către membrii grupării, fiind, în final, folosite la achiziţionarea unor imobile şi autoturisme de lux.

În cursul anului 2021, faţă de cei 12 membri identificaţi iniţial, au mai fost identificaţi 14 membri ai grupării infracţionale organizate.

Pe parcursul cercetărilor efectuate în anul 2021, au fost identificate încă 3.000 de victime, în special din Germania, dar şi din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia Italia şi S.U.A., numărul total al acestora fiind de aproximativ 5.000 de persoane.



Până în prezent, s-a conturat un prejudiciu de aproximativ 2.000.000 de euro



În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi 44.928 de lei, 870 de euro, 70 de lire sterline, 4 laptopuri, 5 stick-uri de memorie, 8 pliculeţe care conţin o substanţă pulverulentă de culoare albă, 10 telefoane mobile, un card de memorie, o tabletă, 13 cartele SIM, o unitate tip desktop, înscrisuri şi 4 carduri bancare.

Acţiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii de Intervenţie Specială a Jandarmeriei şi al echipelor de intervenţie şi acţiuni speciale din cadrul I.P.J. Sibiu, I.P.J. Argeş, I.P.J. Vâlcea, I.P.J. Olt, I.P.J. Dolj, I.P.J. Hunedoara, precum şi de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

În vederea soluţionării cauzei penale, se cooperează cu autorităţi ale altor state, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, fiind emise ordine europene de anchetă pentru Italia, Germania, Marea Britanie, Scoţia, Olanda.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel