Înșelăciune cu certificate verzi false. Plata, făcută în 30 de minute, după ”vânzătorul” dispare
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 06 oct 2021, 11:53
WhatsApp
Foto Pixabay
Foto Pixabay
Polițiștii avertizează cu privire la apariția unui nou tip de înșelăciune cu certificate verzi.

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice au descoperit un nou tip de înșelăciune cu certificate verzi false.

Conform polițiștilor, persoane necunoscute creează pe aplicațiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conțin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. și postează anunțuri de vânzare de certificate COVID-19.

Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuții cu ofertantul prin conversații scrise, private și își transmit datele de identificare pentru completarea așa-zisului certificat. Acestora le este solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică.

„Plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicația PayPal, fiind oferite instrucțiuni precise de plată și codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului. Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum și ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunță la tranzacție”, au transmis polițiștii.

Conform acesora, după efectuarea plății, vânzătorul nu mai transmite nimic și blochează conversațiile cu solicitantul.

Polițiștii spun că acest tip de înșelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicațiile securizate de comunicare și de plată, precum și de reticența persoanelor înșelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală.

Anchetatorii fac cercetări pentru identificarea persoanelor implicate și stabilirii întregii activități infracționale.

Incidența Covid în Capitală, aproape de 11 la mie

Incidența cazurilor de Covid în Capitală a crescut și miercuri și a ajuns la aproape 11 la mia de locuitori.

Potrivit datelor DSP București, miercuri incidența în București a ajuns la 10,93 la mie, în creștere față de marți, când Capitala a ajuns la peste 10 la mie.

Conform datelor oficiale, marți incidența era de 10,31 la mie, iar luni de 9,64.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?