Data publicării:
Sectorul construcțiilor, în scădere. Creștere semnificativă a prețurilor
Managerii români văd o relativă stabilitate în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii, în perioada ianuarie-martie 2024.
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra o relativă stabilitate, în primele trei luni ale acestui an, în timp ce în sectorul construcţiilor, numărul salariaţilor va consemna o scădere moderată, reiese din raportul Institutului Naţional de Statistică (INS), preluat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, în industria prelucrătoare managerii preconizează pentru lunile ianuarie, februarie şi martie, o relativă stabilitate atât a volumului producţiei (sold conjunctural 0%), cât şi în ceea ce priveşte numărul de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -1%. De asemenea, pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere în perioada analizată, respectiv sold conjunctural +21%.
Comerț vs. construcții
În sectorul construcțiilor, estimările din luna ianuarie 2024 indică o previziune a unei scăderi moderate a volumului producției în perioada ianuarie - martie 2024, cu un sold conjunctural de -12%. În același timp, se estimează că numărul de salariați va înregistra o scădere moderată, cu un sold conjunctural de -9%. În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții, se anticipă o creștere semnificativă, cu un sold conjunctural de +32%.
În sectorul comerțului cu amănuntul, managerii au prognozat pentru următoarele trei luni o tendință de relativă stabilitate a activității economice, cu un sold conjunctural de +1%. De asemenea, se preconizează că volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra o relativă stabilitate, cu un sold conjunctural de +3%, iar angajatorii estimează o creștere moderată a numărului de salariați, cu un sold conjunctural de +10%. În plus, managerii societăților comerciale anticipează o creștere semnificativă a prețurilor de vânzare cu amănuntul, cu un sold conjunctural de +45%.
Pe segmentul serviciilor, cifra de afaceri ar putea să rămână relativ stabilă, din ianuarie până în martie (sold conjunctural -2%), la fel şi în cazul numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor în servicii vor avea o tendinţă de creştere (sold conjunctural +17%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News