INS: Economia a crescut cu 1,3% în trimestrul 3. Creștere cu 4,0% față de aceeași perioadă a anului trecut
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Institutul Național de Statistică precizează că economia țării a crescut în trimestrul 3 cu 1,3%.

Conformi Institutului Național de Statistică, Produsul Intern Brut în trimestrul III 2022 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,3% comparativ cu trimestrul II 2022. În perioada 1.I-30.IX 2022, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada 1.I-30.IX 2021, cu 5,0% pe seria brută şi cu 4,3% pe seria ajustată sezonier.

Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul III 2022, fiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 257 din 12 octombrie 2022.

CITEȘTE ȘI     -    Ce spune Isărescu despre românii care economisesc în dolari

Serie brută

Produsul Intern Brut în trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul III din anul 2021 a înregistrat o creştere cu 4,0%. În perioada 1.I-30.IX 2022, faţă de aceeaşi perioadă din anul 2021, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,0%.

CITEȘTE ȘI     -    Isărescu, despre ratele dublate: Nimeni nu a luat, în România, credit cu pistolul la tâmplă

Revizuiri

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2022 în seria trimestrială,seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2022, publicată în comunicatul de presă nr. 257 din 12 octombrie 2022. Astfel:

− rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au fost revizuite de la 106,4% la 104,4%;

− rezultatele trimestrului II 2022, comparativ cu trimestrul I 2022, au fost revizuite de la 105,0% la 103,9%.

CITEȘTE ȘI     -     Scenarii privind inflația. Isărescu: Proiecțiile ne spun că plafonarea se extinde dincolo de 31 august 2023

Introducerea monedei digitale. Isărescu: Banii fizici oricum au cam dispărut. Sunt multe Bau Bau-ri, dar trebuie avută atenție să nu se atingă viața privată a oamenilor

Într-o conferință de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a vorbit despre dispariția banilor fizici:

„Am auzit că dispar banii fizici. Au cam dispărut, dacă plătiți cu cardul. Când Banca Suediei, cea mai veche bancă centrală, a sărbătorit 300 de ani, spuneau înainte că Suedia va deveni prima țară cashless society (n.r. societate fără numerar). Ajung acolo și întreb cum e cu cashless society. Îmi zice: Nu mai e! Au lăsat-o mai moale. Mi-au zis că au vreo 2 milioane de pensionari care nu vor, care vor să plătească în continuare cu numerar.

Ăstea sunt Bau Bau-ri, iar madame Lagarde a spus foarte clar că dacă se introduce un digital euro, el va merge în paralel cu bancnota, argumentând acest fapt că o bună parte din populație preferă plățile în bancnote.

În plus, introducerea monedei digitale se face cu mare atenție, să nu cumva să atingă viața privată a oamenilor, să nu fie acolo un computer care să știe ce ai cheltuit, cum ai cheltuit, când ai cheltuit“, a spus guvernatorul BNR (citește AICI).

CITEȘTE ȘI     -    Isărescu, anunț despre ROBOR: Să dăm timp celor cu credite în lei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel