Înregistrare, scoasă la licitaţie după ce a stat 50 de ani într-un pod
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Poza descriptiva
Poza descriptiva
O înregistrare demo cu hitul ''Starman'' interpretat de David Bowie, care a stat într-un pod timp de aproape 50 de ani, va fi vândută la licitaţie marţi, 12 martie, potrivit Press Association.

Înregistrarea din 1971 se crede a fi prima bandă demo a binecunoscutei melodii. La finalul înregistrării, se aude vocea lui Bowie, care îi spune chitaristului Mick Ronson că nu a terminat de cântat melodia când acesta încearcă să pună capăt înregistrării. Ronson, decedat în 1993, i-a dat caseta prietenului său, Kevin Hutchinson, în 1971. Bowie, aflat la începutul carierei, nu a reuşit să-l impresioneze pe Hutchinson, pe atunci un adolescent care îşi dorea să devină muzician. Îmi aduc aminte că am ascultat-o şi m-am gândit că este OK. Nu m-am gândit ca e ceva fantastic...', a declarat pentru Press Association Hutchinson, cel care vinde acum înregistrarea. 'Acum cred că e ceva fenomenal, bineînţeles. Am 65 de ani şi am ascultat-o, nu mi-a venit să cred cât de bună era', a mai spus acesta. 'Atunci însă, m-am gândit că nu e ceva rău. La 16 ani nu eşti uşor de impresionat, nimic nu te impresionează...', a adăugat Hutchinson.

Preț de pornire fabulos

Hutchinson a primit caseta ca să poată învăţa astfel melodia şi să obţină propriul contract, în calitate de muzician-cantautor, cu managerul lui Bowie. Hutchinson a etichetat caseta David Bowie Rehearsal Tape (caseta de la repetiţii a lui David Bowie). 'Am ascultat-o o dată acasă, după care a ajuns în pod, unde a rămas pentru aproape 50 de ani', a mai spus muzicianul. Melodia, care vorbeşte despre Starman, un extraterestru dornic să ne cunoască, care se teme însă că ne-ar putea bulversa, a fost lansată ca single în 1972 şi inclusă pe albumul concept Ziggy Stardust, care l-a propulsat pe Bowie la statutul de vedetă glam rock. Hutchinson a recuperat înregistrarea din pod după ce a urmărit un documentar despre Bowie, decedat în 2016. Am găsit caseta, am adus vechiul magnetofon din pod şi am pus banda în aparat. Nu mi-a venit să cred când am auzit. Este superb, a spus Hutchinson. Înregistrarea demo conţine vocea lui Bowie şi o chitară acustică. Banda a fost depozitată alături de sute altele într-o cutie care a trecut prin mai multe mutări. 'Am 65... Nu e un lucru pe care îl fac în mod obişnuit... am început, aşa cum se spune la televizor, să reorganizez casa', a spus Hutchinson referitor la decizia sa de a scoate caseta la vânzare. 'După ce ne-am consultat cu un expert în opera lui Bowie, putem susţine cu încredere că această înregistrare conţine o foarte timpurie, posibil prima înregistrare demo a 'Starman, a spus Dan Hampson, asistent licitaţie în cadrul Omega Auctions. Caseta, a cărei valoare a fost estimată la 10.000 de lire sterline, mai conţine înregistrări ale altor cântece de-ale lui Bowie, precum Moonage Daydream şi Hang Onto Yourself şi va fi vândută marţi, 12 martie, la sediul Omega Auctions din localitatea Newton-le-Willows. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel