Data actualizării:
Data publicării:

Inovație medicală: De azi, dezvoltarea fetusului s-ar putea urmări live

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Într-o abordare inovatoare pentru a observa mai de aproape și în timp real dezvoltarea fetusului, oamenii de știință au apelat la o sursă neașteptată: ouăle de prepeliță.

„Primele noastre stadii de dezvoltare ca ființe vii sunt similare celor ale prepelițelor, iar pentru că embrionii lor cresc în ouă, aceștia pot fi scanati relativ ușor. Ouăle acestora au fost mult timp preferate de către oamenii de știință pentru studiul embrionilor”, explică biologul Melanie White de la Universitatea Queensland din Australia, potrivit Science Alert.

Cercetătorii au utilizat ouă de prepeliță modificate genetic pentru a vedea dezvoltarea embrionului timpuriu. Această abordare le-a permis să observe cum celulele migrează și se adună pentru a forma organele.

„Pentru prima dată am văzut imagini de înaltă rezoluție și în timp real a proceselor de dezvoltare timpurie”, spune Melanie White.

Echipa a observat etapele foarte timpurii ale formării inimii, creierului și măduvei spinării, folosind o varietate de instrumente de microscopie pentru a capta markerul fluorescent care a evidențiat mișcarea celulelor.

Una dintre observațiile făcute a fost asupra tubului neural, precursorul sistemului nervos central, care s-a „acoperit” într-un proces asemănător cu închiderea cu un fermoar.

„Am observat cum celulele au extins protruziile pentru a contacta partea opusă a tubului neural deschis - cu cât mai multe protruzii formau celulele, cu atât mai rapid se închidea tubul”, explică White.

Studiul a adus la lumină și conexiuni similare în celulele stem care ulterior vor forma inimile prepelițelor.

Vizionarea acestor transformări biologice în timp real, la cea mai mică scară, ar putea fi utilă în viitor pentru identificarea și reducerea riscului de defecte congenitale.

„Scopul nostru este să identificăm proteine sau gene care pot fi observate în viitor sau utilizate pentru screening-ul defectelor congenitale”, concluzionează Melanie White.

Studiul oferă perspective promițătoare pentru îmbunătățirea sănătății fetușilor.

„Suntem foarte entuziasmați de posibilitățile pe care această nouă metodă a observării ouălor de prepeliță le oferă pentru studiul dezvoltării în timp real”, încheie White.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel