„Dacă tot suntem în post, vă sugerez să înlocuiți uleiul de floarea-soarelui cu un tip de grăsime mult mai gustos - pastă de susan. Evreii, libanezii și lumea arabă o numesc tahini, iar francezii îi spun "unt" de susan. Se obține din semințe fin măcinate și are un gust aromat, de nucă prăjită. Poate fi folosită ca înlocuitor de ulei în salate sau peste legumele gătite/coapte/la grătar.
Cea mai isteață utilizare pentru tahini este în salată de vinete. În loc să folosești jumătate de sticlă de ulei și să obții un fel de maioneză de vinete, plină de calorii, cu 2 linguri de tahini vinetele se albesc, se leagă și sporesc, iuțeala dispare, iar gustul este fabulos. Și humusul, acea pastă de năut care seamănă cu fasolea bătută, are tahini ca ingredient de bază. Se potrivește în orice combinație, cu legume sau leguminoase, dar și ca sos pentru pește și carne.
Pasta de susan se găsește la raioanele de delicatese și este extrem de simplu de folosit: o lingură de tahini se subțiază cu 2 linguri de apă și un strop de zeamă de lămâie, obținând astfel o cremă/sos cu consistență de piure sau de smântână (în funcție de preferințe), ce poate fi întinsă pe pâine (precum untul) sau încorporată în orice mâncare, în loc de ulei.
Argumentul nutritiv este că are doar 1/4 din caloriile uleiului și e plină de fibre, care se umflă și dau senzație de sațietate. Și gustul este net superior față de alte grăsimi, e o combinație de semințe prăjite cu aromă de halva și nuci rumenite la cuptor", a scris pe Instagram medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Pățania unei mămici la supermarket: Verificați bonul / „Ne-am mirat de ce am plătit atât“ / foto în articol
- Un nou val de muncitori asiatici vine în România. Chestorul Bogdan Despescu: Avem 100.000 de persoane care sunt aprobate să vină / video
- S-a întâmplat astăzi - 16 aprilie. Cabinetul olandez a demisionat în masă în urma unui raport oficial
- România e cu un pas înainte față de țările Schengen. Despescu: Toți apreciază modelul românesc. Suntem bifați ca model de urmat / video
- Prof. Dulcan, teorie interesantă despre cancer: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă
- Naomi, una dintre cele mai controversate vedete din showbiz-ul românesc, este în comă. Se zbate între viață și moarte într-o clinică din străinătate
- Furtuna Renata ajunge în România. Prognoza meteo până la jumătatea lunii mai / Temperaturile scad considerabil
- Peștera din România veche de peste 10 milioane de ani / video
- Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu. PSD are deja variante de rezervă. Se anunță o conferință de tipul "totul sau nimic"
- Corneliu Ștefan: În Dâmbovița s-au pornit motoarele în cel mai mare proiect cu fonduri europene din istoria Regiunii Sud-Muntenia
- Hoteluri de 7 stele în România! Ministrul Economiei, anunț din Qatar despre investițiile în turism
- Abuzul economic în divorț. Psiholog: Îți ține banii și cardurile. Se asigură că nu vei avea bani de avocat
- Doi instructori auto englezi, fără cuvinte după ce au mers cu taxiul în București. „Au venit a doua zi și au făcut scandal”