Inițiativa USR de eliminare a pensiilor speciale ale aleșilor locali a fost respinsă în Comisia de muncă din Senat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels
Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels
Inițiativa USR de eliminare a pensiilor speciale ale aleșilor locali a fost respinsă în Comisia de muncă din Senat. Deputatul Ionuț Moșteanu a precizat că senatorii PSD, UDMR și AUR au votat "împotrivă", iar liberalii s-au abținut. 

Miercuri, Comisia de Muncă din Senat a respins iniţiativa USR de eliminare a pensiilor speciale ale aleșilor locali. În vreme ce senatorii USR au votat în favoarea eliminării pensiilor speciale ale aleșilor locali, cei de la PSD, UDMR și AUR au votat împotrivă. De asemenea, senatorii PNL prezenți s-au abținut. 

"USR RĂMÂNE SINGURUL PARTID CARE VREA ELIMINAREA PENSIILOR SPECIALE PENTRU PRIMARI. Astăzi, în comisia de Muncă, senatorii PSD, UDMR, AUR au votat ÎMPOTRIVA inițiativei USR de eliminare a pensiilor speciale pentru aleșii locali, în timp ce senatorii PNL s-au abținut.", a anunțat deputatul USR Ionuț Moșteanu, într-o postare pe Facebook

Moșteanu a subliniat că "vorbim de sume uriașe, de peste 600 milioane de lei anual, care urmează să meargă în buzunarele unor foști baroni." "Pentru ei sunt bani, pentru pensionarii cu pensii mici nu."

"Refuzăm aceste sinecuri pentru zecile de mii de foști primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Legea USR merge mai departe. La fel cum am reușit să eliminăm pensiile speciale pentru parlamentari, o vom face și pentru primari.", a conchis deputatul USR Ionuț Moșteanu. 

USR, comunicat oficial după decizia Comisiei de Muncă din Senat

"În timpul dezbaterilor din Comisie, Simona Spătaru a argumentat că aleșii locali nu fac parte dintr-o categorie socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată, astfel încât să beneficieze de acordarea unor venituri suplimentare. Pensiile speciale pentru aleșii locali reprezintă o derogare de la principiul contributivității la bugetul asigurărilor sociale de stat, o sinecură pe care toți românii o plătesc primarilor, vice-primarilor precum și președinților de consilii județene.", arată un comunicat al partidului.

"Pensiile speciale ale aleșilor locali ne costă, anual, 600 de milioane de lei. În același timp, peste 1 milion de români trăiesc din pensii mici și foarte mici. Guvernul ar putea crește imediat pensiile mici dacă ar renunța la pensiile speciale, numai că acestea sunt folosite ca metodă de recompensă și șantaj politic pentru cei care, mai ales în comunităție rurale, aduc oamenii la vot, să pună ștampila pe cine trebuie.", a declarat Simona Spătaru. 

Cosmin Poteraș, senator USR, membru al comisiei de muncă: "PSD și PNL găsesc întotdeauna bani pentru pensiile speciale. Pentru ”specialii de partid” se găsește consens politic, se găsesc fonduri. Pentru altceva, mai greu sau niciodată. Apoi ies, ipocrit, la televizor și le spun oamenilor că nu sunt bani pentru măriri de pensii."

"USR consideră că aleșii locali nu fac parte nici din  categoria profesiilor de natură să afecteze integritatea fizică și/sau psihică ori să pună în pericol viața personalului, precum cele de militar, polițist, miner etc. și nici din categoria profesiilor pentru exercitarea cărora legea impune anumite restricții, precum cele de judecător și procuror.", precizează, printre altele, comunicatul USR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel