Înhumare Carol al II-lea. Mitropolitul Nifon: "Un moment de recuperare istorică"
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Mutarea sicriului cu osemintele Regelui Carol al II-lea dintr-o capelă izolată şi aşezarea acestuia în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş reprezintă un moment de recuperare istorică şi de integrare în tradiţia monarhică românească, spune mitropolitul Nifon, arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, delegatul preafericitului părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

"Momentul solemn de astăzi este un prilej de a rememora faptele luminoase legate de istoria Casei Regale şi a Ţării noastre, dar şi de a arăta că Biserica Ortodoxă Română este păstrătoarea memoriei naţionale şi a comuniunii între generaţiile trecute, prezente şi viitoare. Pentru poporul român, credinţa creştină ortodoxă reprezintă legea strămoşească, etosul creştin, care ne dăruieşte identitate şi forţă pentru a dăinui în istorie. În acest sens, deviza Casei Regale, Nihil sine Deo (Nimic fără Dumnezeu), este o mărturie a valorilor fundamentale şi eterne, pe care le-au apărat şi promovat Domnitorii şi Regii poporului român de-a lungul istoriei. Credinţa în Dumnezeu şi iubirea de patrie sunt două valori fundamentale ale neamului românesc de-a lungul veacurilor, reprezentând importante repere pentru prezentul şi viitorul României", se arată în mesajul mitropolitului Nifon.

Regele Carol al II-lea a decedat în anul 1953 şi a fost înmormântat lângă Panteonul regilor Portugaliei, din mănăstirea romano-catolică Sao Vicente de Fora - Lisabona, iar în anul 2003 sicriul cu osemintele Regelui Carol al II-lea a fost adus în România şi aşezat provizoriu într-o capelă izolată din Mănăstirea Curtea de Argeş, aminteşte mesajul.

"De numele Regelui Carol al II-lea se leagă o perioadă istorică deosebit de rodnică din punct de vedere economic, cu o creştere semnificativă pe plan industrial, financiar şi cultural. Regele Carol al II-lea s-a remarcat şi prin faptul că a susţinut numeroase opere culturale, într-o perioadă istorică marcată de multe provocări şi dificultăţi pe plan naţional şi european. Din nefericire, prin Dictatul de la Viena, cunoscut şi ca Al doilea arbitraj de la Viena, din 30 august 1940, jumătate din teritoriul Transilvaniei a fost cedat Ungariei hortyste, după ce, în prealabil, la 26 iunie 1940, URSS a impus României un ultimatum de cedare a Basarabiei şi a nordului Bucovinei, iar Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei. Privind cu discernământ şi obiectivitate lumina şi umbrele faptelor Regelui Carol al II-lea, trebuie să preţuim doar ceea ce rămâne benefic pentru poporul român", se mai arată în mesajul reprezentantului BOR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel