UPDATE: Codul Roșu a fost prelungit. Zeci de oameni, evacuați / INHGA, avertizare Cod Roșu de inundații. Cotele de pericol ar putea fi depășite
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A) a transmis o avertizare Cod Roșu

UPDATE: Codul Roșu a fost prelungit. Zeci de oameni sunt evacuați. Autoritățile ridică diguri pentru a opri viitura.

UPDATE:

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a dispus evacuarea a aproximativ 65 şcolari, preşcolari şi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Răchita, după revărsarea râului Bega pe o lungime de aproximativ 100 de metri, în prezent acţionându-se pentru consolidarea şi înălţarea digului din zona localităţii, transmite Biroul de presă al ISU Timiş.

Se intervine pentru gestionarea acestei situaţii de urgenţă cu o autospecială de serviciu, două autospeciale de lucru, două motopompe remarcabile şi două motopompe transportabile, un încărcător cu saci, un buldoexcavator şi un efectiv de 27 pompieri, scrie Agerpres. De asemenea, a fost dislocată o autospecială de transport personal şi victime multiple din cadrul Detaşamentului Lugoj. În sprijin intervin şase voluntari din cadrul Primăriei Dumbrava.

Pompierii din cadrul Detaşamentului Lugoj şi ai Staţiei Făget au fost solicitaţi, luni, să intervină pentru evacuarea apei din cinci gospodării în comuna Răchita şi una din oraşul Făget şi degajarea apei de pe drumul DJ 609 Cladova - Dubeşti.

Pentru gestionarea acestor situaţii de urgenţă intervin 13 pompieri cu două motopompe remarcabile, două motopompe transportabile şi patru autospeciale de stingere, voluntari din cadrul comunei Dumbrava, precum şi reprezentanţi ai Serviciului de Gospodărie a Apelor Banat. Ulterior, s-a dispus trimiterea în sprijin a două echipe de intervenţie din cadrul ISU Arad şi ISU Hunedoara, fiecare cu câte două motopompe remarcabile.

Luni, între orele 06,50 - 16,00, la nivelul judeţului Timiş este în vigoare o Avertizare hidrologică Cod roşu - creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Bega (SH Făget - SH Balinţ). Au fost luate mai multe măsuri la nivelul ISU Timiş, între care avertizare RO-ALERT pentru populaţia din zonele vizate. 

UPDATE:

"Astăzi, 27 februarie, la ora 06:50, hidrologii I.N.H.G.A. au instituit Codul Roșu pentru râul Bega, pe sectorul: stația hidrometrică Făget – stația hidrometrică Balinț, în județul Timiș, cu valabilitate până la ora 16:00. În contextul actual, se pot produce creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşirea cotelor de pericol, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării

De asemenea, în prezent, se află peste cotele de inundație râurile la stațiile hidrometrice: Tur – Micula, județul Satu Mare, Bega-Chizătău, județul Timiș, Ghizela – Chizdia, județul Timiș, Pogăniș - Valea Pai, județul Caraș-Severin, Bârzava-Partoș, județul Timiș.

Precizăm că, atunci când este emis Codul Roșu, există un risc de inundații majore, care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport, exploatarea construcţiilor hidrotehnice, altele.

De asemenea, în secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale cotelor de pericol/ Fazei a III – a de apărare (mai mari de 20-30 cm). În astfel de situații, recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local, cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații", a transmis INHGA, în urmă puțin timp.

UPDATE: Autorităţile au emis şi un mesaj RO-Alert de avertizare pentru populaţia din zonele vizate.

UPDATE: 15 copii de grădiniţă şi alţi 50 de şcolari au fost evacuaţi din unităţile de învăţământ.

UPDATE: 5 case au fost deja inundate. Animalele din gospodării au fost duse într-un loc sigur, anunță Antena 3.

________________________________________________________

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o avertizare Cod roşu de inundaţii, valabilă pe un sector al râului Bega, pe parcursul următoarelor ore, scrie Agerpres.

Conform prognozei de specialitate, până la ora 16:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce creşteri importante de debite şi de niveluri, cu depăşirea Cotelor de pericol, pe râul Bega pe sectorul S.H. Făget - S.H. Balinţ (judeţul Timiş).

Avertizarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administraţia Bazinală de Apă Banat şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Timiş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel