INHGA a emis un Cod Galben de inundaţii pe râuri din mai multe judeţe ale țării
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
INHGA a emis un cod galben de inundații pe râuri din mai multe judeţe ale țării. Codul este valabil până la ora 22:00.

O atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri din nouă judeţe ale țării a fost emisă duminică de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Aceasta va fi  valabilă în intervalul orar 13:00 – 22:00. 

Conform informațiilor oferite de hidrologi, în intervalul specificat pot fi depășite Cotele de Atenţie pe anumite râuri din judeţele: Alba, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa.

Vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice: Arieş - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş - afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava - amonte S.H. Brănişca (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara), Timiş - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Teregova - amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Olt - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeş Olt - amonte Ac. Ioneşti (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Ialomiţa - bazin amonte S.H. Moroeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Moroeni - amonte Ac. Pucioasa (judeţul Dâmboviţa).

Aceasta atentionare hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare duminică, în intervalul orar 16:00 - 20:00, pe unele râuri mici din judeţele Hunedoara şi Alba, potrivit Agerpres. 

VEZI ȘI: Minivacanţa de Rusalii. Medicii și pompierii, semnal de alarmă către părinţi 

'Să fie supravegheaţi în locurile în care aceştia se scaldă, chiar dacă este vorba despre o piscină, lacuri, râuri, mare şi foarte important este ca părinţii să nu îşi lase copiii încuiaţi în maşini, mai ales în perioadele caniculare, deoarece există riscul ca aceştia să se sufoce şi să se ajungă la tragedii', a declarat Lucian Jacodi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum Sălaj, conform Rador.

Atenție și la utilizarea focului în câmp deschis

'Este interzisă utilizarea focului deschis în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt. Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităţilor, în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 de metri faţă de locurile cu pericol de explozie în care se găsesc gaze sau lichide combustibile respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile.', a mai spus Lucian Jacodi. ... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel