Data publicării:
Comisia Europeană, infringement împotriva României
România este supusă unei proceduri de infringement lansată de către Comisia Europeană din cauza unei bariere "nejustificate" în calea exporturilor de gaze, arată un comunicat al Executivului european.
UPDATE: Potrivit Mediafax, CE a lansat o a doua procedură de infrigement împotriva României, cerând Bucureştiului să pună în aplicare pe deplin Directiva privind prelungirea, de la 50 la 70 de ani, a duratei de protecţie de dreptului de autor şi a anumitor drepturi conexe, se arată într-un comunicat al Comisiei.
Comisia Europeană a cerut României, Franţei şi Poloniei "să pună în aplicare pe deplin Directiva 2011/77/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 27 septembrie 2011 de modificare a Directivei 2006/116/CE privind durata de protecţie a dreptului de autor şi a anumitor drepturi conexe".
Potrivit sursei citate, Directiva prelungeşte termenul de protecţie de care beneficiază artiştii şi fonogramele de la 50 la 70 de ani. Totodată, ea conţine măsuri conexe, precum clauzele "utilizezi sau pierzi", care trebuie incluse de-acum în contractele dintre artişti şi casele de discuri.
CE informează că termenul-limită pentru punerea în aplicare a Directivei în legislaţia naţională a fost 1 noiembrie 2013. Cu toate acestea, până în prezent, Franţa şi România nu au notificat măsuri de punere în aplicare.
----------------------------------
"Întrucât producătorii din România sunt obligați să acorde prioritate vânzărilor pe piața internă, iar tranzacțiile cu gaze trebuie supuse unor controale prealabile si aprobării, Comisia consideră că cadrul juridic actual din România creează bariere nejustificate în calea exporturilor de gaze din România și solicită eliminarea acestor bariere", arată comunicatul al Comisiei Europene, citat de Mediafax.
CE spune că prin crearea de bariere în calea liberei circulaței a mărfurilor în cadrul pieței interne, România își încalcă obligațiile în temeiul articolelor 35 si 36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și în temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale.
Niță: România are un excedent de energie, trebuie să vindem rapid ce n-am consumat
Cererea Comisiei Europene are forma unui aviz motivat (infringement).
Executivul european precizează că, în absența unui răspuns satisfăcător în termen de doua luni, poate trimite România în fața Curții de Justiție a UE (CJUE).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News