Data actualizării:
Data publicării:

Înfrângere umilitoare pentru conservatorii din Marea Britanie: Brexitul l-a făcut mare pe Boris Johnson. Acum trebuie să suporte consecințele

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Boris Johnson
Boris Johnson

Boris Johnson este ținta atacurilor în partidul său, după ce conservatorii au pierdut cele mai importante consilii locale din Londra și este de așteptat ca acest trend să se mențină și la nivel național.

Conservatorii au pierdut controlul asupra a trei consilii cheie londoneze – printre care și consiliul favorit al lui Margaret Thatcher (un simbol al conservatorismului britanic), Wandsworth – punând mai multă presiune asupra lui Boris Johnson din partea aripii moderate a partidului.

Pe lângă Wandsworth, pe care conservatorii îl dețin din 1978, laburistii au câștigat consiliul din Barnet și acum dețin controlul asupra Consiliului Westminster, care a fost în toată istoria lui deținut de conservatori.

Necazurile conservatorilor s-au extins dincolo de capitală până în Cumbria, unde laburiştii au câştigat 66% din locuri.

Un deputat conservator a declarat pentru Insider că partidul se teme că va pierde o mare parte din locurile rămase în parlament, pe circumscripțiile în capitală, în cadrul alegerilor generale.

Performanța slabă în probleme naționale, efectele Brexitului, scandalurile petrecerilor din pandemie și costurile ridicate ale vieții au fost taxate dur de alegători.

Ravi Govindia, liderul conservator al consiliului Wandsworth, a precizat unde crede el că se află vina, spunând că „ în mod consecvent a fost ridicată (de către alegători) problema ca fiind la Boris Johnson”.

În timp ce erau pregătiți pentru pierderi în Londra și în sudul Angliei, conservatorii au sperat să demonstreze că își mențin terenul – sau chiar avansează – în zonele în care au „furat” pozițiile laburiștilor, la alegerile generale din 2019.

Un fost ministru al cabinetului a avertizat săptămâna trecută că un val de rezultate slabe ar putea iniția o potențială grupare împotriva prim-ministrului.

Bloomber: Brexitul l-a făcut mare pe Boris Johnson. Acum trebuie să suporte consecințele

Impactul inflaționist asupra economiei Marii Britanii și riscurile deglobalizării agravează presiunea asupra companiilor și consumatorilor, subliniează Bloomberg.

În timp ce mulți dintre cei care au susținut plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană îi vor da în continuare dreptate premierului în exercițiu, costurile separării se adaugă presiunilor economice cu care aceștia se confruntă acum, indiferent de pasiunile politice.

Este prea devreme pentru a examina impactul deplin al acordului care a stabilit noua relație comercială a Regatul Unit cu UE, în urmă cu aproximativ 16 luni. 

Dar, pe măsură ce forțele globalizării încep să lucreze invers, situația comercială a Regatului Unit oferă o imagine pentru impactul barierelor comerciale recent ridicate și al decuplării economice.

Un rezultat negativ pentru guvernul de la Londra, al primei analize pe un an întreg a comerțului post-Brexit, realizată de patru cercetători de la Centrul pentru Performanță Economică de la London School of Economics, arată prăbușirea importurilor Regatului Unit din UE, cel mai mare partener comercial al acesteia.

În timp ce comerțul Regatului Unit cu UE și restul lumii a urmat modele similare după referendumul din 2016, importurile din UE au scăzut cu aproximativ un sfert față de cele din afara UE odată cu intrarea în vigoare a noului acord comercial - și asta după eliminarea bunurilor care ar fi cel mai afectate de pandemie.

Grupul de reflecție U.K in a Changing Europe estimează că barierele comerciale induse de Brexit au reprezentat o creștere cu 6% a prețurilor alimentelor din Regatul Unit. Adam Posen, președintele Institutului Peterson pentru Economie Internațională din Washington și un fost decident al Băncii Angliei, a declarat într-un panel de conferință găzduit de grupul de reflecție săptămâna trecută că 80% din motivul pentru care se estimează că inflația din Regatul Unit va rămâne mai mare pentru mai mult timp decât în alte Economii ale Grupului celor Șapte pot fi atribuite efectelor Brexit-ului.

Nu toată lumea este de acord că impactul asupra prețurilor este atât de clar. Economistul Julian Jessop recunoaște că Brexit-ul va contribui la presiunea costurilor, dar atribuie cea mai mare parte a divergenței față de UE politicii energetice.

Imaginea de export este, de asemenea, mai nuanțată. Exporturile de mărfuri din Regatul Unit către UE au scăzut după Brexit, dar la prima vedere nu pare atât de dramatic. Ceea ce este interesant aici este că cercetătorii au observat o scădere bruscă a numărului de relații de export.

Comerțul de export

În timp ce exporturile de produse au rămas constante după ce Marea Britanie a părăsit UE, varietatea de produse exportate către țările UE a scăzut brusc.
Noul acord comercial pare să fi redus varietatea de mărfuri (identificate printr-un cod al mărfurilor din opt cifre) exportate către bloc în fiecare trimestru cu aproximativ 30%. În timp ce marii exportatori ar putea absorbi costuri fixe crescute, multe întreprinderi mai mici pur și simplu au părăsit piețele UE mai puțin profitabile.

Câteva puncte procentuale din PIB răspândite pe mai mulți ani este ceva ce brexiterii au fost întotdeauna dispuși să accepte. Însă concentrarea doar asupra impactului direct al creșterii riscă să obstrucționeze vizualizarea impactul mai larg pe care investițiile străine directe mai scăzute îl vor avea asupra inovației, diversității talentelor și productivității. Atunci când întreprinderile mici sunt lovite – și sunt cei mai mari perdanți ai Brexit-ului – dinamismul necesar pentru reechilibrarea economiei Marii Britanii se diminuează considerabil.

Investiții străine directe

Investițiile străine din Regatul Unit s-au scufundat după ce cetățenii au votat pentru Brexit, în contrast cu țările UE care sunt pe trend de creștere.

În timp ce deficitul de pe piața muncii poate duce la creșterea unor salarii, imigranții din UE au contribuit, de asemenea, la finanțele guvernamentale ale Regatului Unit. Scăderea migrației nete din UE de la referendum a exacerbat deja deficitul de pe piața muncii, cum ar fi lipsa de șoferi de camion și de culegători de fructe, dar și de lucrători din domeniul sănătății. 

Brexitul a contribuit direct la lipsa de stocuri la alimentele de bază în perioada pandemiei, deoarece furnizorii nu mai aveau șoferi de camioane. Criza aceasta nu s-a rezolvat complet nici până în prezent.

Referitor la lipsa culegătorilor de fructe și legume, efectele urmează să apară în lunile următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel