Infracțiunile sexuale asupra copiilor, de la lipsa de educație la lacunele sistemului juridic. Mihaela Chiper (AVIS): Nu sunt pregătiți să primească sesizările
Mihaela Chiper, președintele Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, afirmă că numărul de violență sexuală asupra copiilor este mai mare decât ne-am putea gândi, deoarece se descurajează astfel de sesizări.
Numai în această săptămână au fost în spațiul public patru cazuri de agresiune sexuală asupra copiilor, făcute de persoane care ar trebui, în teorie, să îi protejeze pe cei mici, concret, doi profesori, unul din Călărași și altul din București, care făceau pregătire la matematică, respectiv un antrenor de înot, din București.
Astfel, vine o întrebare mai mult decât pertinentă, dacă se poate considera un fenomen de amploare în rândul cadrelor didactice.
”Fenomenul care ia amploare și ar trebui să ne bucure este acela în care copiii dezvăluie abuzul sexual. (...) În paralel cu profesionalizarea, specializarea celor care lucrează în acest moment în domeniul judiciar pentru ca astfel de sesizări să fie preluate rapid, să fie investigate rapid și să fie luate măsuri rapid pentru a fi protejați alți copii.
Noi, ca organizație, am primit deja în ultimul an și jumătate 10 astfel de cazuri. Am susținut cu asistență psihologică, dar și juridică, minori și familii aflate în astfel de situații, într-unul dintre cazuri am încercat să obținem, dar tardiv, pe instanță atragerii răspunderii Ministerului Educației, pentru că în realitate nu există proceduri pentru a fi sesizate rapid astfel de suspiciuni. Este o scăpare din mai multe alte sisteme”, a declarat Mihaela Chiper, președintele Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale (AVIS), la Digi 24.
Sistemul judiciar, descurajează sesizările infracțiunilor sexuale
”În general, violența sexuală sau agresiune sexuală este percepută ca fiind o problemă de conduită în sistemul de educație, în acest moment, ceea ce nu este în mod real corect. Este infracțiune și faptul că deseori oamenii din instituții, în special din sistemul judiciar, poliție, parchet, descurajează astfel de sesizări, prin faptul că nu sunt pregătiți să le primească, iar asta conduce la o subraportare a ceea ce înseamnă violența sexuală împotriva copiilor, în special împotriva fetelor. (...) Faptul că violența sexuală există peste tot în jurul nostru, cred că este suficient să ne uităm pe YouTube, la un videoclip muzical, care a fost postat acum 2 zile, al Erikăi Isac, și putem să vedem cât de multe femei la vârste de peste 20-30 de ani relatează episoade de violență sexuală pe care le-au experimentat atât în școală, cât și în comunitate, în grupul de cunoscuți”, a mai spus Mihaela Chiper.
”Ceea ce ne lipsește este să tratăm sistematic aceste semnale pe care copiii le dau, pe care tinerele le dau și care sunt greu de combătut atunci când există un procuror specializat, așa cum este la București, unde s-a luat o măsură atât de rapidă. Este greu de combătut declarația unui copil care a fost preluată fără nicio sugestie din partea interviatorului și au fost construite probatorii foarte solide pe baza a ceea ce copilul relatează”, a continuat Mihaela Chiper.
Educația, extrem de importantă
Întrebată cum se pot pregăti copiii pentru școală sau pentru mediație, în condițiile în care, teoretic, merg în medii de încredere alese de părinți, președinta AVIS a subliniat că ”este foarte important să ajungem în punctul în care să conștientizăm că este nevoie de educație pentru limite, în ceea ce-i privește pe copiii noștri, lucru care este greșit înțeles în comunitate ca fiind educație sexuală, educație despre siguranță, despre cercul de încredere, în care copilul poate să dezvăluie situațiile în care s-a simțit inconfortabil”, a mai spus Mihaela Chiper.
Citește și: Profesor de 68 de ani, reținut după ce a agresat sexual o elevă la meditații
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News