Infocons: Reducerea risipei alimentare, într-o nouă etapă
Mai multe probleme cu care se confruntau cei care doreau să doneze alimente, dar și cei care urmau să le primească, au fost rezolvate acum prin lege.
Conform Infocons, în data de 15 iulie 2020 a fost adoptată Legea nr.131 pentru completarea alin. (8) al art. 270 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi pentru modificarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.
Această lege se adresează operatorilor economici plătitori de TVA, ce participă la programe de combatere a risipei alimentare.
Probleme rezolvate prin lege
”Prin această lege au fost rezolvate trei probleme cu care se confruntau, atât donatorii cât ți receptorii, în demersul de donare a alimentelor, și implicit reducerea risipei alimentare : donatorii nu aveau deductibilitate fiscală la donarea alimentelor, contractele de donație trebuiau încheiate sub formă autentică la notar si eligibilitatea organizațiilor beneficiare care erau obligate să solicite înscrierea în lista operatorilor receptori, conform Legii nr. 217/2016.
Asociația InfoCons este un promotor al risipei alimentare în România lansând în anul 2012 Campania „o9atitudine! Stop risipei de alimente!”, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Totodată, în cadrul acestei Campanii, a fost realizat studiul privind reducerea risipei alimentare, la nivel național.
Conform altui studiu realizat în anul 2013, cei mai mari generatori de deșeuri alimentare, exprimate în kg pe cap de locuitor, sunt Țările de Jos (541 kg), Belgia (345 kg), Cipru (327 kg) și Estonia (265 kg), iar la polul opus cele mai mici sunt Slovenia (72 kg), Malta și România (ambele 76 kg), urmate de Grecia (80 kg) și Republica Cehă (81 kg)”, se arată într-un comunicat de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News