Data actualizării:
Data publicării:

Inflaţie: Portugalia reduce taxele pe energie și oferă ajutoare pentru familii în valoare de 2,4 miliarde de euro

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inflaţie: Portugalia reduce taxele pe energie și oferă ajutoare pentru familii în valoare de 2,4 miliarde de euro - Foto Pexels
Inflaţie: Portugalia reduce taxele pe energie și oferă ajutoare pentru familii în valoare de 2,4 miliarde de euro - Foto Pexels

Guvernul portughez a dezvăluit luni un pachet de măsuri pentru a ajuta familiile să facă faţă inflaţiei, în valoare de 2,4 miliarde de euro, care va include în special o reducere a taxelor pe energie, notează AFP.

Executivul socialist plănuieşte, de asemenea, un ajutor direct pentru familii şi o creştere extraordinară a pensiilor, a declarat premierul portughez, Antonio Costa, într-o conferinţă de presă. Acest program de opt măsuri numit 'familiile mai întâi' a fost estimat la 2,4 miliarde de euro (aproximativ 1% din PIB-ul ţării) şi se adaugă sumei de 1,6 miliarde de euro ajutoare deja plătite până în septembrie.

'Au trecut treizeci de ani de când nu am mai văzut o creştere atât de netă şi bruscă a costului vieţii', a precizat Antonio Costa, preconizând în acelaşi timp 'multă prudenţă pentru a nu alimenta o spirală inflaţionistă'.

Cec de 125 de euro de persoană, majorat cu 50 de euro pentru fiecare copil, portughezilor care câştigă până la 2.700 de euro brut lunar

Guvernul plănuieşte astfel să plătească un cec de 125 de euro de persoană, majorat cu 50 de euro pentru fiecare copil, portughezilor care câştigă până la 2.700 de euro brut lunar.

Pensionarii vor primi un supliment echivalent cu jumătate din pensia lor lunară. Executivul, cu majoritate absolută în parlament, va cere deputaţilor să voteze pentru o reducere a TVA-ului la energie electrică, de la 13 la 6%, şi va prelungi până la sfârşitul anului reducerea taxelor la carburanţi deja în vigoare.

Plafon de 2% la majorarea chiriilor şi îngheţarea tarifelor transportului în comun

Antonio Costa a mai anunţat pentru anul viitor un plafon de 2% la majorarea chiriilor şi îngheţarea tarifelor transportului în comun.

În Portugalia, preţurile de consum au crescut în august cu 9% pe un an, potrivit unei estimări provizorii a Institutului naţional de statistică. Guvernul va anunţa în curând ajutoare pentru companii, care vor fi acordate după întâlnirea miniştrilor europeni ai energiei, programată vineri la Bruxelles, pentru a face faţă creşterii preţurilor la energie electrică.

Guvernatorul Băncii Portugaliei, Mario Centeno, a avertizat vineri cu privire la riscul de 'promovare a unor măsurilor prociclice', care ar încuraja inflaţia, într-un context de 'creştere economică cu şomaj istoric scăzut' şi creştere a salariilor 'cu aproximativ 4% in medie'.

PIB-ul Portugaliei a stagnat în al doilea trimestru comparativ cu primele trei luni ale anului, crescând cu 7,1% pe un an, în timp ce rata şomajului a continuat să scadă în iulie, la 5,9%. 

 

Citește și - O să avem aceeași criză ca în 2010? Adrian Mitroi: Problema nu mai e pur economică

 

Profesorul de economie Adrian Mitroi a realizat o paralelă între criza economică din 2010 și cea pe care urmează să o întâmpinăm. 

Întrebat dacă trăim acum același scenariu dinainte de 2010, când guvernul cheltuia foarte mulți bani pe aparatul bugetar, deși era avertizat că urmează o criză puternică, Adrian Mitroi a declarat că:

„Nu, acum avem parte de altă criză. Acum ne confruntăm mai degrabă cu o criză economică indusă de decizii politice. Nu e o criză pur economică, de supra-optimism. Acum este o criză exact opusă. Noi atunci eram pe cai mari cu economia, acum suntem cu cauciucurile dezumflate. Atunci a fost greșit că executivul a luat măsuri sociale, într-adevăr, dar acum e un context complet diferit și măsurile care trebuie luate sunt de protecție a IMM-urilor și a gospodăriilor vulnerabile.

Asta ar fi bine din punct de vedere economic. Trebuie să adoptăm genul acesta de măsuri contra-ciclice, adică atunci când ai o încetinire abruptă a economiei, venită cum e acum, mai degrabă din pricina sectorului energiei, trebuie să vii cu astfel de măsuri. Aici nu e vorba de ideologie, acestea sunt măsuri pe care toată Europa le ia exact în același context.”

Conform profesorului Adrian Mitroi, măsurile de ajutorare către populația vulnerabilă și IMM-uri nu ar provoca mai multă inflație, întrucât creșterea de acum a prețurilor nu este cauzată de faptul că sunt prea mulți bani în piață, ci de faptul că au crescut foarte mult costurile de producție din cauza crizei energetice. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel