Inflație la souvlaki. Grecii măresc prețurile produselor din meniu
Restaurantele grecești nu au fost ocolite de inflație, prețurile la souvlaki crescând vertiginos.
Pe măsură ce proprietarii de restaurante grecești se pregătesc pentru sezonul estival, aceștia sunt atenți la impactul potențial dăunător al inflației - ilustrat pe larg de creșterea prețurilor la o gustare populară atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori, scrie Reuters, citat de Mediafax.
Prețurile medii pentru souvlaki au crescut mult mai repede decât inflația - care se situează la un nivel maxim de 28 de ani, de aproximativ 10% în Grecia. Lipia cu carne la grătar, cu salată, iaurt și usturoi, costă acum în medie 3,30 euro (3,55 dolari) în zona Atenei, cu 30% mai mult decât vara trecută.
În condițiile în care costurile principalelor ingrediente - carne, legume și ulei de floarea-soarelui - au crescut brusc, alături de prețurile la energie, iar războiul și pandemia perturbă lanțurile de aprovizionare, această creștere evidentiază unele dintre principalele presiuni cu care se confruntă economia mondială la nivel local.
Războiul din Ucraina, unul dintre motivele scumpirii
"Războiul din Ucraina ne-a afectat foarte mult", a declarat Thanasis Golas, în vârstă de 79 de ani, proprietarul unuia dintre cele mai vechi magazine de kebab din cartierul Monastiraki, la umbra Acropolei. "Numărul clienților greci a scăzut substanțial".
Considerat mult timp un răsfăț ieftin, accesibil aproape oricui, souvlaki a devenit din ce în ce mai mult genul de produs pe care oamenii cu bugete restrânse se gândesc de două ori înainte de a-l cumpăra.
"În trecut cumpăram trei sau două souvlaki, astăzi am cumpărat doar unul, pentru că este foarte scump, iar salariile sunt mici în acest moment", spune Morina Ntotsi, o femeie de serviciu în vârstă de 58 de ani care câștigă 720 de euro pe lună.
Sindicatul restaurantelor din Atena spune că prețul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, cel al uleiului de floarea-soarelui importat în general din Ucraina cu 125%, iar facturile la electricitate cu peste 100%.
"Sper ca războiul să se termine curând", a declarat Spyros Bairachtaris, a cărui familie deține un restaurant lângă Acropole de peste 140 de ani și care, în urma dublării facturii la electricitate, se luptă să mențină souvlaki-ul la mai puțin de 3 euro pe porție.
Mai este necesară masca de protecție în Grecia?
Cu excepţia transportului urban - metrou, tramvai, autobuz -, a caselor de bătrâni şi spitalelor, purtarea măştii pentru protecţie împotriva COVID-19 nu mai este obligatorie în magazine, bănci sau servicii publice. În şcoli, elevii trebuie să poarte măşti numai în timpul examenelor de sfârşit de an.
Pentru ambarcaţiuni, până acum nu s-a luat o decizie specifică, însă autorităţile recomandă purtarea măştii când este prea multă lume.
La mijlocul lunii mai, ministrul sănătăţii, Thanos Plevris, a anunţat suspendarea măsurilor de stopare a pandemiei de coronavirus în vederea deschiderii sezonului turistic, dar mai ales din cauza 'datelor epidemiologice şi recomandărilor experţilor'. Ministrul a indicat însă că toate măsurile de stopare a pandemiei ar trebui reexaminate la 1 septembrie, după sezonul estival.
În ultimele săptămâni, numărul deceselor şi cazurilor de infecţie cu variante ale COVID-19 în Grecia au scăzut treptat: marţi, ţara a înregistrat 5.080 de infecţii, în timp ce numărul total de persoane infectate de la debutul pandemiei în februarie 2020 s-a ridicat la 3.453.229. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News