Inflaţia pe luna mai, 14,5%. Creştere constantă, totul se scumpeşte
Rata inflaţiei în luna mai este de 14,5%, conform unui anunţ al INS.
Preţurile de consum au crescut în mai, comparativ cu luna aprilie 2022, cu 1,2%. Rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 9,2%.
Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2021 – mai 2022) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2020 – mai 2021) este 8,3%.
Prețurile mărfurilor alimentarre au cresscut în mai, față de mai 2021, au crescut cu 14,25%, prețurile mărfurilor nealimentare cu 17,18% iar serviciile s-au majorat cu 7,47%.
Prețurile produselor de morărit și panificație s-au majorat cu peste 30%, pâninea cu 22,5%, cartofii cu 50%, uleiul cu 44%, prețul cărnii și produselor din carne cu 11,17%, laptele și produsele lactate cu 13%, iar ouăle cu 16%.
Topul scumpirilor este condus de gaze, cu o creștere de 86%, energia electrică cu 18,4% iar energia termică cu 22%. Combustibilii s-au majorat cu 38,4%.
Serviciile de apă și canalizare au crescut cu 18%, transportul urban cu 7% iarr cel aerian cu 20%, scrie Mediafax.
FMI se aşteaptă la o nouă reducere a perspectivelor de creştere economică globală
Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca luna viitoare să reducă şi mai mult prognoza privind creşterea economică mondială în 2022, a declarat joi un purtător de cuvânt, după ce Banca Mondială şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au decis să-şi reducă propriile prognoze.
Aceasta ar fi a treia retrogradare a FMI în acest an. În aprilie, FMI şi-a redus deja prognoza privind creşterea economică mondială cu aproape un punct procentual, până la 3,6% în 2022 şi 2023, arată Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Fondului, Gerry Rice, a declarat în cadrul unei şedinţe periodice de informare a FMI că perspectivele generale prevăd în continuare o creştere la nivel mondial, chiar dacă la un nivel mai lent, dar că unele ţări s-ar putea confrunta cu o recesiune.
"În mod clar, au avut loc o serie de evoluţii care ne-ar putea determina să revizuim în continuare în scădere", a declarat Rice reporterilor. "S-au întâmplat atât de multe şi (se) întâmplă foarte repede de când am venit ultima dată cu prognoza noastră".
FMI urmează să publice o actualizare a Perspectivelor Economice Mondiale la mijlocul lunii iulie. Marţi, Banca Mondială şi-a redus prognoza de creştere globală cu aproape o treime, la 2,9% pentru 2022, citând daunele agravante cauzate de invazia Rusiei în Ucraina şi de pandemia COVID-19, avertizând în acelaşi timp asupra riscului tot mai mare de stagflaţie.
O zi mai târziu, OCDE şi-a redus prognoza cu 1,5 puncte procentuale, la 3%, deşi a afirmat că economia mondială ar trebui să evite o criză de stagflaţie în stilul anilor 1970. citiţi mai departe Rice a declarat că reducerea preconizată se datorează continuării războiului din Ucraina, preţurilor volatile ale materiilor prime, preţurilor foarte ridicate la alimente şi energie şi unei încetiniri mai severe decât se aştepta în economia chineză, precum şi creşterii ratelor dobânzilor într-o serie de economii avansate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News