Inflația, îngrijorare globală: 4 din 10 oameni din lume se tem. În Polonia procentul e de 70%
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Energepic.com: Pexels
Fotografie de la Energepic.com: Pexels
Un sondaj IPSOS din 29 de țări a întocmit clasamentul problemelor care ne-au îngrijorat cel mai mult din 2020 până în 2022. În primul rând: inflația, sărăcia, instabilitatea socială.

Costul vieții rămâne cea mai mare îngrijorare la nivel global, mai mult de patru din zece (42%) alegând inflația ca una dintre principalele griji care le afectează țara.

În ultimele șapte luni, inflația a fost cea mai mare preocupare la nivel mondial în sondajul ”What Worries the World, iar nivelul de îngrijorare cu privire la costul vieții a crescut în ultimele 15 luni consecutive. IPSOS, o companie multinațională de cercetare și consultanță de piață, a întrebat aproape 20.000 de cetățeni din 29 de țări cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani în fiecare lună, timp de doi ani.

2. Sursa foto... (captura_12535600.jpg)

Descriere: Inflația, modificări ale preocupărilor raportate/ Modificare de la începutul anului (ian 2022 - octombrie 2022)/ Sursa: Sondaj Ipsos.com

Descoperiri cheie

  • Inflația este cea mai mare îngrijorare la nivel mondial pentru a șaptea lună consecutiv: 42% spun că este una dintre principalele probleme cu care se confruntă țara lor astăzi (+2 pp față de septembrie 2022).

  • 13 țări - Argentina, Australia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, Arabia Saudită, Coreea de Sud, SUA și Turcia - citează inflația drept principala îngrijorare.

  • Îngrijorarea pentru inflație în Polonia (70%) este acum mai mare decât îngrijorarea pentru Covid la apogeul său în 2020.

  • În toate țările, îngrijorarea cu privire la inflație este urmată de sărăcie și inegalitatea socială (32%), șomajul (27%) și criminalitatea și violența (26%) și corupția financiară și politică (26%), care împreună formează primele cinci. griji globale.

  • Schimbările climatice rămân pe locul al șaptelea în lista noastră de 18 griji, cu o medie globală de 17% alegând-o drept îngrijorare.

  • Preocuparea pentru coronavirus este la cel mai scăzut nivel de când a fost adăugat la What Worries the World în aprilie 2020. În octombrie, doar unul din zece (10%) la nivel global a ales coronavirusul drept îngrijorare, în scădere cu 25 de puncte față de ianuarie anul acesta.

  • Pandemia este acum pe locul 13 pe lista noastră de îngrijorări globale. În urmă cu doar opt luni, în februarie, era principala preocupare la nivel global.

  • Două din trei persoane (64%) cred că țara lor se îndreaptă într-o direcție greșită, crescând la 89% în Peru și 88% în Argentina.

Citește și:


Sondaj: Aproape 60% dintre români declară că situația financiară li s-a înrăutățit

Ponderea celor afectați financiar a crescut cu 10 puncte procentuale față de precedentele trimestre, de la o medie de 49,4% în primele două trimestre. Și perspectivele de viitor sunt mai sumbre decât în prima jumătate a anului: 55,5% se așteaptă ca situația financiară să li se înrăutățească în viitor, față de 40,2% – media în prima jumătate a anului.

Prețurile la utilități (gaze, electricitate) au fost principalele elemente menționate care au dus la deteriorarea situației financiare – fiind menționate de 36,7% dintre respondenți, urmate de creșterea prețurilor la produsele alimentare – 33,2% dintre respondenți și creșterea prețurilor la carburanți – 20,6%. Doar 9,4% dintre români s-au declarat afectați de creșterea dobânzilor, în condițiile în care 40,5% dintre respondenți au declarat că au cel puțin un credit, iar riscul devalorizării economiilor este menționat doar de 6,23% dintre respondenți.

Preţurile la gaze şi electricitate, grija nr. 1

Îngrijorările pentru perioada următoare sunt legate de evoluția prețurilor la utilități – gaze și electricitate – pondere de 24,5%, urmate de creșterea prețurilor de consum (18,7%). Conflictul din Ucraina și pandemia au coborât în topul îngrijorărilor, doar 8,83% dintre respondenți (vs 19,8% la valul din primul trimestru) au indicat războiul din Ucraina ca îngrijorare, în timp ce pandemia este motiv de îngrijorare doar pentru 6,06% dintre respondenți (vs 16,3% în T1).

Nivelul ridicat al îngrijorărilor legate de creșterea prețurilor la utilități este explicat de faptul că aceste cheltuieli au o pondere ridicată în bugetul lunar al familiilor. În medie, cheltuielile cu locuința au o pondere de 35% în bugetul lunar al familiilor. Însă pentru 40% dintre respondenți, cheltuielile cu locuința reprezintă mai mult de 40% din bugetul lunar, iar pentru 13,7% – o pondere de peste 60%.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel