Inflația din Germania, un nou maxim în octombrie. Prețurile la alimente și energie continuă să crească
Inflația din Germania a fost în luna octombrie de 10,4% față de aceeași lună a anului trecut, a anunțat vineri Oficiul Federal de Statistică.
În Germania, creșterea prețurilor la alimente și energie a dus inflația la un nou maxim în octombrie, a raportat Welt. Inflația luna trecută a fost de 10,4% față de aceeași lună a anului trecut, după cum a anunțat vineri Oficiul Federal de Statistică, confirmând astfel o estimare inițială de la sfârșitul lunii octombrie. Excluzând alimente și energia, inflația ar fi fost de doar 5%.
Prețurile energiei au crescut cu 43% din cauza creșterii globale a prețurilor de achiziție, prețul gazelor naturale s-a dublat cu peste 109,8%. Încălzirea centralizată a devenit mai scumpă cu 35,6%. Prețurile lemnului de foc, peleților de lemn și altor combustibili au crescut cu 108,1%, au spus statisticienii. Păcura a fost cu 82,8% mai mare decât în aceeași lună a anului trecut, electricitatea a fost cu 26,0% mai scumpă, iar benzina a costat cu 22,3% mai mult.
De asemenea, statisticienii au observat creșteri ale prețurilor în toate grupele de alimente: grăsimile și uleiurile comestibile (cu 49,7%), produsele lactate și ouăle (28,9%), legumele (23,1%) și pâinea și produsele din cereale (19,8%). În ansamblu, prețurile la alimente au crescut cu 20,3%, conform RMX.
Sfârșitul banilor cash?! Un ministru din Germania promovează „euro digital“, un proiect care nu ar mai proteja confidențialitatea oamenilor
Ministrul german de Finanțe Christian Lindner (FDP) s-a pronunțat în favoarea introducerii „numerarului digital”, adăugând în același timp că o astfel de mișcare ar putea „ușura viața de zi cu zi și ar fi un motor de creștere pentru economie”.
Cu toate acestea, rămân îngrijorările că o astfel de mișcare ar fi doar o piatră de temelie spre eliminarea numerarului, o afirmație pe care Lindner o neagă în prezent, declarând că atât numerarul, cât și euro digital pot funcționa în paralel.
Într-un scurt mesaj pe Twitter, Lindner a adăugat că euro digital nu va fi un „auto-declanșator”, avertizând că „numerarul digital” va fi acceptat pe scară largă ca „supliment sau înlocuitor echivalent pentru bancnote și monede” dacă e protejată confidențialitatea.
„Datele personale și ale tranzacțiilor din tranzacțiile de zi cu zi nu trebuie stocate”, a subliniat Lindner.
Cu toate acestea, politicianul FDP a spus că „numerarul digital” nu va duce la eliminarea numerarului.
„Dimpotrivă, lucrăm pentru a ne asigura că euro digital planificat are aceleași proprietăți în ceea ce privește confidențialitatea ca euro tipărit și bătut”, a adăugat el (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News