Inflația A SCĂZUT. INS, ultimele cifre
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Institutul Național de Statistică a dat publicității ultimele cifre privind rata inflației. 

Rata anuală a inflației a scăzut la 3,4% în luna octombrie după ce în luna septembrie a înregistrat o valoare de 3,5%, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,16%, cele nealimentare cu 2,57% iar serviciile cu 4,14%.

"Preţurile de consum în luna octombrie 2019 comparativ cu luna octombrie 2018 au crescut cu 3,4%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2018 – octombrie 2019) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2017 – octombrie 2018), calculată pe baza IPC, este 3,7%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,8%", arată INS.

Vineri, 8 noiembrie, guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu a anunțat că este prognozată o rată anuală a inflației de 3,8% pentru finalul acestui an, cu 0,4% sub prognoza din august, și de 3,1% în decembrie 2020, cu 0,3 puncte procentuale sub prognoza precedent și în intervalul țintă al BNR de 2,5% plus/minus 1%.

Ce a influențat evoluția inflației

Guvernatorul BNR a spus că evoluția înflației în cel de-al treilea trimestru al anului a fost influențată de ieftinirile înregistrate pe segmentul legumelor, pe fondul unei recolte bune pe plan european, de corecția cotației petrolului, indusă de incertitudinile asociate mediului extern, pecum și de reducerea consistentă a prețului gazelor naturale, în contextul măsurilor de plafonare a tarifului de vânzare.

Oficialii băncii naționale se așteaptă ca tendința dezinflaționistă actuală să continue până la sfârșitul anului în lipsa unor șocuri externe sau în lipsa unei liberalizări subite a prețurilor la utilități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel