Data publicării:
Infinity Train: companie australiană investește în trenul cu consum zero
Este posibil să existe un tren care să se poată deplasa la nesfârșit fără a fi nevoie de combustibil sau electricitate?
O companie minieră australiană investește în trenul cu energie gravitațională, capabil să se deplaseze la infinit și fără a fi nevoie de o alta sursa de combustibil: se numește Infinity Train.
Gigantul australian al sectorului minier, a anunțat un proiect revoluționar de construcție a unui tren alimentat de un mix de energie electrică și gravitațională capabil să se deplaseze fără a fi nevoie de intervenție externă de combustibil, potrivit Focus.
Secretul său este în aspect și... în greutatea pe care o poartă
Instalația va fi utilizată pentru transportul minereului brut de la locurile de extracție la uzinele unde va fi procesat procesat.
Linia de cale ferată care va lega minele de locurile de prelucrare va fi de fapt ușor în coborâre. În acest fel, trenul, format din 244 de vagoane pe o lungime totală de 2,5 km și capabil să transporte 34.404 tone de minereu, va folosi enorma energie gravitațională a călătoriei spre ieșire pentru a reîncărca niște baterii mari.
O economie de 82 de milioane de litri de motorină pe an
La întoarcere, convoiul, descărcat și deci mult mai ușor, va folosi energia acumulată la coborâre pentru a aborda urcarea. Soluția este simplă, dar ingenioasă și, potrivit companiei, va economisi peste 82 de milioane de litri de motorină pe an.
Ideea de a folosi trenurile ca sistem de stocare a energiei gravitaționale nu este cu totul nouă: în 2020, un start-up din Nevada a început lucrările la construcția unui sistem complex de recuperare a surplusului de energie al centralelor fotovoltaice și eoliene.
Energia neconsumată în timpul zilei este folosită pentru a ridica vagoane speciale pe vârful unui deal. Eficacitatea reală a sistemului nu este cunoscută, dar compania susține că cele 210 de vagoane care compun această baterie originală pot acumula până la 50 de Megawați de energie fără a fi nevoie de baterii chimice scumpe și poluante.
Pentru a realiza acest proiect ambițios, Fortescue a achiziționat recent Williams Advanced Engineering, o companie britanică specializată în noi tehnologii.
Potrivit companiei, primul Infinity Train ar trebui să vadă lumina în câțiva ani și întreaga operațiune va avea un cost estimat de aproximativ 50 de milioane de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News