Înființare Institutul Levantului. Turcescu se opune vehement
Deputaţii au adoptat luni, reexaminarea, la cererea Preşedintelui României, a Legii privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului şi au adoptat pe articole proiectul de lege în acest sens.
Legea privind înfiinţarea institutului, care a fost aprobată de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, prevede înfiinţarea acestuia ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului. Conform cererii de reexaminare trimisă de şeful statului, în forma transmisă la promulgare Legea privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului necesită însă reanalizarea conţinutului normativ al acesteia de către Parlament sub aspectul organizării şi funcţionării institutului, a categoriilor de personal ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestuia, a raporturilor funcţionale cu Senatul, precum şi cu privire la patrimoniul şi modul în care institutul gestionează fondurile publice care urmează a-i fi atribuite.
"Considerăm că trebui clarificată natura juridică a institutului, precum şi raporturile funcţionale dintre acestea şi Senatul României. (...) Unele dintre dispoziţiile legii transmise la promulgare sunt lipsite de claritate şi precizie, fiind de natură să afecteze aplicabilitatea noului act normativ", se mai arată între altele în cererea de reexaminare.
Deputatul USR Iulian Bulai a susţinut că parlamentarii Uniunii se opun unui astfel de proiect, în principal pentru că "nu au primit încă răspunsuri convingătoare" la o serie de întrebări, cum ar fi "care mai este astăzi sensul unui spaţiu istoric precum cel al Levantului coborât direct din secolele XVII şi XIX" sau "cum se delimitează geografic aria de cuprindere a acestor studii".
Turcescu se opune vehement
În schimb, deputatul PMP Robert Turcescu a ţinut să precizeze că se opune unui proiect de lege "de pe vremea" fostului preşedinte Emil Constantinescu.
"Nu vom susţine înfiinţarea acestui institut din mai multe motive. V-aş recomanda tuturor o lectură mai atentă la cele scrise de vicepreşedintele Academiei Române, domnul Victor Spinei, în momentul în care vorbeşte despre această iniţiativă despre care, ştim cu toţii, îi aparţine fostului preşedinte, domnul Emil Constantinescu. Fostul preşedinte a fost învins de sistem, după care a înfrânt, în calitate de conducător la vreo trei fundaţii, care au fost construite de-a lungul timpului pe modelul pe care vrea să construiască şi acest institut pentru studierea Levantului, adică fundaţii care au beneficiat ani de zile de spaţii generoase acordate de celebra Regie autonomă a protocolului de stat (RAPPS) pentru care de-a lungul timpului a plătit sume foarte mici sub formă de chirii. De asemenea, mi-aduc aminte că domnul Emil Constantinescu se lăuda pe vremuri cu modul în care va reuşi să sprijine tinerii dotaţi ai României. N-a reuşit lucrul acesta. Sigur, astăzi vrea să facă un institut pentru studierea Levantului. Se întreba colegul de la USR de ce. Păi, având în vedere că el va fi stipendiat din bugetul Senatului, poate că domnul Emil Constantinescu face un astfel de institut care să-l poată compara în continuare pe preşedintele Senatului, domnul Tăriceanu, fie cu Margaret Thatcher, fie cu Reagan sau cu cine îi mai trece prin minte", a argumentat Turcescu, conform Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News