Data publicării:

Infertilitate masculină - Bioimprimarea 3D pentru crearea de spermatozoizi în laborator

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Chokniti Khongchum
Foto Ilustrativ/Pexels Chokniti Khongchum

Oamenii de știință din Canada folosesc o bioimprimantă 3D pentru a încerca să reproducă mecanismele interne complexe ale testiculelor umane și să producă spermatozoizi într-un laborator.

Și nu e de glumă. Cercetătorii au reușit să imprime celule testiculare viabile care speră că vor produce în cele din urmă spermă de la pacienți cu forme de infertilitate care în prezent nu pot fi tratate.

Tehnologia este foarte interesantă, dar probabil că va dura „câțiva ani de muncă” pentru a fi rafinată, a declarat Dr. Ryan Flannigan, profesor asistent de urologie la Universitatea din British Columbia, pentru Euronews.

Echipa sa din Vancouver a folosit o bioimprimantă 3D pentru a crea modele în mărime naturală ale tubilor seminiferi umani - structurile din interiorul testiculelor care produc în mod normal spermatozoizi.

Celulele stem prelevate de la testiculele unui pacient infertil nu au supraviețuit doar în interiorul tuburilor artificiale, ci au prosperat și au prezentat semne timpurii ale capacităților de a produce spermatozoizi, au spus cercetătorii.

Rezultatele studiului au fost publicate luna trecută în revista Fertility and Sterility Science, dar au fost promovate de UBC abia săptămâna trecută.

De ce această cercetare?

În cea mai severă formă de infertilitate masculină, cunoscută sub numele de azoospermie non-obstructivă (NOA), producția de spermă în tubii seminiferi eșuează și nu se găsește spermatozoizi în ejaculat.

„Imprimăm 3D aceste celule într-o structură foarte specifică care imită anatomia umană, ceea ce credem că este cea mai bună soluție pentru a stimula producția de spermă.Dr. Ryan Flannigan profesor asistent de urologie, Universitatea British Columbia

În unele cazuri, intervenția chirurgicală poate fi folosită pentru a extrage spermatozoizi extrem de rari, dar procedura are succes doar aproximativ jumătate din timp.

„Este ca și cum ai încerca să găsești un ac într-un car de fân”, a spus Flannigan într-un interviu.

Cealaltă jumătate dintre bărbați, pentru care nu se găsește spermatozoizi, în prezent nu au nicio opțiune de a avea propriul copil biologic.

Aceștia sunt pacienții pe care echipa lui Flannigan speră să îi ajute.

„Uriașă piatră de hotar”

Cercetătorii au efectuat o biopsie pentru a colecta celule stem din testiculele unui pacient care trăiește cu NOA.

Celulele au fost apoi crescute și imprimate 3D pe o placă Petri într-o structură lungă și goală similară cu tubii seminiferi care produc în mod normal spermatozoizi.

„Am căutat să imprimăm practic 3D un tub care avea aproximativ aceeași dimensiune, cu scopul nostru de a încerca să creăm o organizare celulară similară cu cea pe care o vedem în corpul uman”, a spus Flannigan.

El crede că aceasta este cea mai bună soluție pentru a induce producția de spermă și a deschide calea către noi tratamente de fertilitate.

Echipa sa a descoperit la 12 zile după imprimare că celulele plasate în interiorul tuburilor au supraviețuit.

Mai mult, ei crescuseră în câteva dintre celulele specializate implicate în producția de spermatozoizi și prezentau o îmbunătățire semnificativă în așa-numita întreținere a celulelor stem spermatogonale - ambele semne timpurii ale capacităților de producere a spermatozoizilor.

Echipa a etichetat descoperirile drept „o piatră de hotar uriașă”. Dar a vedea aceste celule supraviețuind și încep să se diferențieze în celule mai specializate este doar o parte a unui „drum lung de urmat”.

Flannigan a declarat pentru Euronews Next că echipa sa a făcut o cultură mai lungă a celulelor timp de aproximativ 70 de zile - timpul necesar în mod normal oamenilor pentru a produce un spermatozoid complet funcțional.

Cercetarea este în desfășurare și nu a fost raportată în acest stadiu, dar Flannigan a spus că celulele au supraviețuit.

„Acestea vor fi câteva dintre direcțiile pe care le vom înainta - luând-o din acest experiment de 12 zile și apoi trecerea la un curs mai lung și încercând cu adevărat să înțelegem de ce au nevoie aceste celule pentru a se dezvolta pe deplin prin acel proces de producție de spermă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel